fbpx

Нова мода: тесто за пица и палачинки със соев сос

От бабите си знаем, че на всяко тесто, което месим вкъщи, трябва да сложим сол, на солените ястия с домати пък слагаме щипка захар, нали? На същия принцип може да заместим солта с малко соев сос Кикоман. Оказва се, че соевият сос е страхотна добавка към тестото за печене. Върви с  всичко: кекс, мъфини, бисквити, пица, хляб и др. Една “щипка соев сос” прави чудеса с тестото – то става по-плътно, по-ароматно, по-вкусно. Опитайте с 3 с.л. Кикоман соев сос на 500 г брашно.

Готварството като всички останали сфери на живота се развива и се модернизира, нека бъдем в крак с модните тенденции и в готварството 🙂

В няколко статии ще ви дам и самите рецепти. Сега започвам с пицата:

Продукти за 4 пици: 500 г брашно, 30 г прясна мая, 1 чаена лъжичка. захар, 3 супени лъжици соев сос, 5 супени лъжици зехтин, 1 в самото тесто и останалите за намазваме на тестото или за поръсване на вече изпечените пици.

Слагаме брашното в купа и правим кладенче. Добавяме маята, захарта, соевия сос, 300 мл хладка вода и маслото. Замесваме гладко тесто. Покриваме го с кърпа на топло, да втаса за един час или докато сместа се удвои размера си. Разточваме го на четири питки, които гарнираме по желание. Печем пиците и ги изяждаме с приятели.

* * *

Продукти за 10 палачинки: 250 г брашно, 500 мл мляко, 3 яйца, 1 супена лъжица соев сос

Правят се по класическата рецепта. В голяма купа смесваме всички съставки  Добавяме постепенно брашното, за да не се образуват бучки. След това  загряваме малко олио в тиган. Палачинките стават много вкусни сладки със сладко или шоколад или със солена плънка от  домати, гъби, спанак, чубрица и т.н.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *