Днес искам да споделя с вас една лека, постна рецепта за спагети с няколко вида гъби, савойско зеле и Кикоман соев сос. Вкусно, лесно и красиво поднесено, тя ще очарова вашите гости!
Продукти:
10 г сушени гъби
1 савойска зелка – около 800 г
1 глава лук
1 с.л. краве масло
300 мл. зеленчуков бульон
150 г малки бели печурки
199 г гъби шийтаке или 20 г сухи
125 мл Кикоман соев сос
400 г спагети
черен пипер
50 г чери домати
Начин на приготвяне:
Накисваме сухите гъби в 100 мл топла вода. Почистваме зелката като махаме външните листа. Отделяме настрани 3-4 листа. След това разрязваме зелката на четири части, изрязваме стеблото от средата и нарязваме листата по дължина на дебели ивици. Нарязваме лука на едро. Разтопяваме половината маслото в голяма тенджера, задушаваме в нея лука до прозрачност, прибавяме зелето и го задушаваме леко, след това наливаме бульона. Варим зелето със затворен капак на тенджерата при средна температура около 15 минути.
В това време почистваме белите печурки и гъбите шийтаке. Нарязваме само шийтаке на едри парчета, а другите ги оставяме цели. Разтопяваме в друга дълбока тенджера останалото масло и задушаваме първо изстисканите от водата сухи гъби, а след това и другите два вида, доливаме водата, в която бяхме накиснали сушените гъби.
Свареното зеле заедно с бульона пасираме до гладка смес. Добавяме гъбите и варим няколко минути на тих огън. Останалите листа зеле нарязваме на тънки ивици. Кипваме водата за спагетите, подправяме я с 6 л. Кикоман соев сос. В последните 5 минути от варенето добавяме листата нарязано зеле. Изцеждаме водата от спагетите и ги заливаме със соса от пасираното зеле, гъбите, подправяме с черен пипер и Кикоман соев сос. Чери доматите режем на четвъртини и украсяваме с тях всяка порция.
Да ви е сладко!
Ако искате да прибавите още нещо към това меню, например за аперитив:
Терияки бадеми за парти