fbpx

Пържено тофу в оцет и соев сос

Обичате ли тофу? Соевото сирене не е много популярно в България, освен сред вегетарианците и любителите на азиатска кухня. Но, в Япония, например тофуто е на почит като много здравословна храна. Днес ще приготвим лесно и вкусно японско тофу за предястие или закуска.

Продукти:
200 г твърдо тофу, нарязано на кубчета
1-2 сръка зелен лук
1/2 ч.л. настърган пресен джинджифил
6 бр.Kikurage гъби – ако не може да ги намерите, заменете ги с други
нишестеsoev-sos-normal
олио

За соса:
3 с.л. Кикоман соев сос
3 с.л. винен оцет
2 с.л. Мирин – сладко оризово вино
1 с.л. захар
щипка черен пипер

Начин на приготвяне:
Притискаме тофуто с нещо тежко за 1 час, за да го изцедим от течността. Нарязваме го на кубчета. Нарязваме гъбите на ситно и ги задушаваме докато омекнат. Нарязваме лука на ситно и го смесваме със сготвените гъби.
Смесваме всички съставки за соса и поливаме с него гъбите и лука. Разбъркваме ги добре и ги оставяме настрана.

В тиган изпържваме оваляното в нишесте тофу докато се получи хрупкава коричка. Отцеждаме го върху кухненска хартия.  Сервираме го, полято със соса, гъбите и лука.

За любопитните – още рецепти:

Зеленчукови парти банички с тофу и соев сос
Кюфтета с тофу и скариди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *