fbpx

Японска рамен супа с пилешко

Супата рамен е едно от най-традиционните и известни по цял свят японски ястия. Тя е много популярна както сред самите японци, така и сред почитателите на японската кухня из различни страни.

Супата рамен се приготвя от нудъли, сервирани с месо или риба и подправени със соев сос или мисо. Често се добавят още водорасли, спанак, лук – като топинг. За рамена, наред със задължителните рамен нудъли, най-често се използва пилешко или свинско месо, риба тон, сушени сардини, а за бульона – телешки или свински кокали, гъби шийтаке, водорасли, лук.

Любопитно е, че супата рамен има безброй разновидности – всеки район в страната има свои вариации и характерни добавки, които отличават регионалната кухня.

Произходът на това ястие не е съвсем ясен – според някои рамен произлиза от Китай. Според други традиционната супа, във вида, в който я познаваме днес, се е зародила в самата Япония към края на 19 век.

Любопитно е, че през 1994 г. в Йокохама отваря Музей на рамена.

Предлагаме ви една традиционна рецепта за супа рамен, която, разбира се, можете да модифицирате по свой вкус.

За бульона:

  • 3 ч.ч. пилешки бульон
  • 4 с.л.соев сос
  • 2 ч.ч. вода

  • 2-3 резенчета пресен джинджифил

  • 2 с.л. олио

  • черен пипер

  • звезден анасон – на вкус

  • лют червен пипер – на вкус

  • сол – на вкус

За основата:

  • 400 гр. пилешки гърди или пилешко месо по избор

  • 2 с.л. олио за запържване на месото

  • 2 скилидки чесън

  • 400 гр. Рамен нудъли

  • 100 гр. спанак

  • 2-3 сварени яйца

  • пресен лук – за гарниране

  • сусам – за гарниране

Сварете нудълите за около 5 минути до готовност.

Пилешкото месо се нарязва на парчета с желана големина и се запържва до приятен загар в олиото, слага се малко от пилешкия бульон и се готви още до готовност. При запържването към месото се добавя по желание чесън.

За приготвянето на бульона се смесват всички продукти, слагат се на котлона да кипнат. Слагат се и подправките. След като поври, бульонът се прецежда, отстранява се джинджифилът. Накрая към него се добавя спанакът. Бульонът се опитва – ако е твърде солен, се добавя малко захар или се разрежда с вода.

Готовото месо се разпределя в купички, заедно с нудълите. Отгоре се слага нарязан на едри стръкчета пресен лук, сусам и нарязано яйце. Върху тях се излива готовият бульон със спанака.

Добър апетит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *