fbpx

Японска рамен супа с пилешко

Супата рамен е едно от най-традиционните и известни по цял свят японски ястия. Тя е много популярна както сред самите японци, така и сред почитателите на японската кухня из различни страни.

Супата рамен се приготвя от нудъли, сервирани с месо или риба и подправени със соев сос или мисо. Често се добавят още водорасли, спанак, лук – като топинг. За рамена, наред със задължителните рамен нудъли, най-често се използва пилешко или свинско месо, риба тон, сушени сардини, а за бульона – телешки или свински кокали, гъби шийтаке, водорасли, лук.

Любопитно е, че супата рамен има безброй разновидности – всеки район в страната има свои вариации и характерни добавки, които отличават регионалната кухня.

Произходът на това ястие не е съвсем ясен – според някои рамен произлиза от Китай. Според други традиционната супа, във вида, в който я познаваме днес, се е зародила в самата Япония към края на 19 век.

Любопитно е, че през 1994 г. в Йокохама отваря Музей на рамена.

Предлагаме ви една традиционна рецепта за супа рамен, която, разбира се, можете да модифицирате по свой вкус.

За бульона:

  • 3 ч.ч. пилешки бульон
  • 4 с.л.соев сос
  • 2 ч.ч. вода

  • 2-3 резенчета пресен джинджифил

  • 2 с.л. олио

  • черен пипер

  • звезден анасон – на вкус

  • лют червен пипер – на вкус

  • сол – на вкус

За основата:

  • 400 гр. пилешки гърди или пилешко месо по избор

  • 2 с.л. олио за запържване на месото

  • 2 скилидки чесън

  • 400 гр. Рамен нудъли

  • 100 гр. спанак

  • 2-3 сварени яйца

  • пресен лук – за гарниране

  • сусам – за гарниране

Сварете нудълите за около 5 минути до готовност.

Пилешкото месо се нарязва на парчета с желана големина и се запържва до приятен загар в олиото, слага се малко от пилешкия бульон и се готви още до готовност. При запържването към месото се добавя по желание чесън.

За приготвянето на бульона се смесват всички продукти, слагат се на котлона да кипнат. Слагат се и подправките. След като поври, бульонът се прецежда, отстранява се джинджифилът. Накрая към него се добавя спанакът. Бульонът се опитва – ако е твърде солен, се добавя малко захар или се разрежда с вода.

Готовото месо се разпределя в купички, заедно с нудълите. Отгоре се слага нарязан на едри стръкчета пресен лук, сусам и нарязано яйце. Върху тях се излива готовият бульон със спанака.

Добър апетит!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.