fbpx

12 малко известни факта за японската кухня

Харесвате ли японската кухня и култура на хранене? А какво всъщност знаем за тях? Ако свързвате японците само със суши, тези факти ще ви се сторят много любопитни.

Какво според вас закусват японците?

Едва ли ще ви изненадаме с факта, че оризът е един от най-използваните продукти в японската кухня. Толкова, че с него се приготвят и най-разнообразни закуски – японците го харесват във всякакви варианти. Да, те наистина консумират ориз почти на всяко хранене, включително и на закуска. Той е доста засищащ и дава добър старт на деня.

Курабийката с късметче – да, наистина е японско изобретение

Така популярната сладка с късметче вътре е изключително популярна в японските и суши ресторантите из цял свят. Оригинално тя е японска традиция, а не, както може би си мислите, поевропейчен обичай. Появява се за пръв път в Киото през 19 век – и оттогава става неизменен завършек на японското меню.

Най-скъпата риба в света? Разбира се, в Япония е!

Синята риба тон е най-скъпата риба в света. Тя е изключително рядка. Използва се в скъпи ястия и гурме суши сетове. Интересно ли ви е колко струва? Ето колко – известният вече като „Кралят на рибата тон“ собственик на верига ресторанти в Япония, Киоши Кимура, в началото на миналата година плати 74,2 милиона йени (636 000 долара) за т.нар. Bluefin риба тон, тежаща 212 килограма на традиционен рибен аукцион в Токио.

При тази цена, платена за рибата, парченце суши, приготвено с нея, би трябвало да струва около 85 долара.

Почти 80% от уловената синя риба тон се употребява за суши.

Токио е градът с едни от най-скъпите ресторанти в света

Мислите си, че нито един град не може да бие Париж, Лондон, Цюрих, Женева, Ню Йорк по скъпи гурме ресторанти. Е, Токио е един от градовете с най-скъпи ресторанти в света, предлагащи истинско гурме преживяване за ценители.

Пътят на готвача в Япония

Японските помощник-готвачи се нуждаят от поне 10 години опит, за да им бъде разрешено да се докоснат до риба или месо. През цялото това време те са ангажирани с дейности, които не бихте предположили, че един готвач върши – бършат маси, подреждат, сервират. Следваща стъпка е да започнат да им поверяват приготвянето на ориза, което е истински ритуал в японската кухня.

Бакшишът в Япония може да е обиден

Именно помощник-готвачите често са награждавани с бакшиш от чуждестранните посетители на ресторанта. За тях обаче това се счита за обида. Ако посещавате японски ресторант, бъдете внимателни на кого оставяте бакшиш.

Сърбането не е необичайно за японците

Напротив – то дори е желателно. По този начин, когато се консумира супа, хранещият се изразява уважението си към готвача/ домакина и демонстрира, че ястието му харесва. Ако обичате да сърбате супата си – Япония е вашето място.

А след като се нахраним…

В Япония се смята за грубо отношение и проява на лош вкус, ако след като се нахраните, оставите чинията си и пространството около вас неподредени и непочистени. Макар да е работа на персонала да отсервира, вие все пак трябва да не оставяте бъркотия около вас – дори често японците връзват мръсните салфетки на панделка и така демонстрират благодарното си отношение към ресторанта и персонала.

Как се сипва саке?

Японците често ще ви посрещнат в ресторантите си с преливаща чаша саке. Малките чашки се поставят в чинийка и от напитката се сипва така, че чашата да прелее – това изразява благодарност за визитата ви и щедрост. Не се изненадвайте от този обичай.

Всяка част от рибата трябва да се изяде в знак на уважение към животното

Ако на традиционните японски рибни пазари видите да се предлагат само очи от риба, не се шокирайте. Те се смятат за деликатес и се консумират наред с другите части. Може би сте чували, но в добрите кухни основно правило е нито една част от животното/ рибата да не се изхвърля – в противен случай бихме проявили неуважение към него. Така е и в Япония – на рибните пазари ще срещнете най-странни неща, някои от които се ядат сурови.

В Япония на вегетарианците не им е лесно

Въпреки че японската кухня се смята за лека, съставена предимно от ориз и зеленчуци, това не е точно така. Много е трудно да открием японско ястие, в което не присъстват месо или риба. В Япония е напълно традиционно да се консумират сурово конско месо, суров октопод или кит – колко вегетарианско е това според вас?

Хигиената – на първо място

Японците имат изключително строги хигиенни изисквания. Кухните им са стерилно чисти, качеството на хранителните продукти е безупречно. Самата култура на японеца е такава – да спазва и поддържа хармония и чистота. И това е нормално, предвид това колко сурово месо и риба се консумират в Япония.

В почти всеки японски ресторант ще ви посрещнат с влажна кърпа, с която да избършете ръцете си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *