fbpx

Владимир Тодоров представя: ципура с лешници

Това е може би една от най-простите, най-изтънчените и най-вкусни рецепти за риба изобщо. Представяме ви една страхотна ципура, приготвена специално за вас от шеф Владимир Тодоров, виден любител на средиземноморския вкус. Разбира се, нищо няма да е същото без умами нотките на естествено ферментирал соев сос Kikkoman. Остава ви само да изберете и любимото си бяло вино, а ние ви пожелаваме Фантастичен апетит!

необходими продукти за 1 порция риба

  • 400 / 600 г ципура

  • пресен риган

необходими продукти за солта

  • 1 кг морска сол

  • белтък от 2 яйца

  • 50 г вода

необходими продукти за чесновия зехтин

  • 30 г зехтин екстра върджин

  • 30 г чесън

  • 10 г магданоз

  • 2 г сол

необходими продукти за печените лешници в масло

  • 100 г лешници

  • 10 г масло

  • 2 г сол

  • 2 г черен пипер

необходими продукти за Антибоас с лешници и соев сос:

Приготвяне

  • За чесновия зехтин:
    Чесънът се реже на тънки филийки и се добавя към студен зехтин, добавя се солта и се поставя на бавен огън за около 3-4 минути, докато чесънът се сготви. Накрая се добавя магданозът и се дърпа от огъня.
  • За печените лешници:
    Лешниците се слагат в тиган заедно с маслото. След като маслото се разтопи и ги обгърне, лешниците се посоляват и се преместват в загрята фурна на 200 градуса за 5-8 минути. След като са готови и златисти, се поставят на кухненска хартия, за да се обере излишната мазнина.
  • За антибоас с лешници и соев сос Kikkoman:
    Доматът се бланшира и се обелва, отделят се филетата от семките и се реже на кубчета (конкасе). След това се нарязват останалите продукти и се добавят заедно със соевия сос Kikkoman към доматите. Много е важно, след като нарежете лука, да го измиете под течаща студена вода.
  • За рибата:
    Рибата се филетира и се почиства от костите, като се отваря през корема, без да се прерязва през гърба. След това се овкусява със сол, зехтин и пресен риган.
  • Солта се смесва с белтъка и водата. Половината от солта се слага върху тавичка, отгоре се поставя рибата, като с хартия за печене се затваря разреза в корема, зарива се с останалата сол и се пече на 200 градуса за 15 минути.
  • След това рибата се вади от солта, отделя се кожата и гръбната перка.
  • Рибата се поставя в чиния и се залива с чесновия зехтин и малко едра сол и се поднася с антибоаса с лешници и естествено ферментирал соев сос Kikkoman.
  • Презентирайте по ваш избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *