Това е може би една от най-простите, най-изтънчените и най-вкусни рецепти за риба изобщо. Представяме ви една страхотна ципура, приготвена специално за вас от шеф Владимир Тодоров, виден любител на средиземноморския вкус. Разбира се, нищо няма да е същото без умами нотките на естествено ферментирал соев сос Kikkoman. Остава ви само да изберете и любимото си бяло вино, а ние ви пожелаваме Фантастичен апетит!
необходими продукти за чесновия зехтин
30 г зехтин екстра върджин
30 г чесън
10 г магданоз
2 г сол
необходими продукти за Антибоас с лешници и соев сос:
200 г розов домат
30 г шалот
20 г пресен лук
80 г печени лешници в масло
10 г зехтин екстра върджин
Приготвяне
- За чесновия зехтин:
Чесънът се реже на тънки филийки и се добавя към студен зехтин, добавя се солта и се поставя на бавен огън за около 3-4 минути, докато чесънът се сготви. Накрая се добавя магданозът и се дърпа от огъня. - За печените лешници:
Лешниците се слагат в тиган заедно с маслото. След като маслото се разтопи и ги обгърне, лешниците се посоляват и се преместват в загрята фурна на 200 градуса за 5-8 минути. След като са готови и златисти, се поставят на кухненска хартия, за да се обере излишната мазнина. - За антибоас с лешници и соев сос Kikkoman:
Доматът се бланшира и се обелва, отделят се филетата от семките и се реже на кубчета (конкасе). След това се нарязват останалите продукти и се добавят заедно със соевия сос Kikkoman към доматите. Много е важно, след като нарежете лука, да го измиете под течаща студена вода. - За рибата:
Рибата се филетира и се почиства от костите, като се отваря през корема, без да се прерязва през гърба. След това се овкусява със сол, зехтин и пресен риган. - Солта се смесва с белтъка и водата. Половината от солта се слага върху тавичка, отгоре се поставя рибата, като с хартия за печене се затваря разреза в корема, зарива се с останалата сол и се пече на 200 градуса за 15 минути.
- След това рибата се вади от солта, отделя се кожата и гръбната перка.
- Рибата се поставя в чиния и се залива с чесновия зехтин и малко едра сол и се поднася с антибоаса с лешници и естествено ферментирал соев сос Kikkoman.
- Презентирайте по ваш избор.