Това рибно ястие, вдъхновено от Близкия изток, съчетава деликатния вкус на сьомгата с пикантния вкус на лютите чушки и неповторимия умами аромат на естествено ферментирал соев сос Kikkoman. Хрупкави аспержи, броколи и тиквички добавят допълнителна хрупкавост. Приятен апетит!
Детайли
Порции
2
Време за подготовка
45 минути
Време за готвене
15 минути
Калории
2600 kJ / 621 kcal
Съставки
300 г филе от сьомга без кожа и кости
200 г зелени аспержи
150 г цветчета броколи
200 г тиквички
1 връзка пресен лук
мазнина за готвене
100 мл кокосово мляко или кокосова сметана
1 шепа тайландски босилек (по желание)
Съставки за соса
3 см пресен джинджифил
1 ч. л. къри паста Massaman (или червена тайландска къри паста)
1 с. л. рибен сос
1 с. л. нарязана лимонова трева
1 с. л. хариса
½ лайм
захар на вкус
Приготвяне
- Нарежете сьомгата на кубчета.
- Настържете джинджифила и добавете естествено ферментиралия соев сос Kikkoman, къри пастата, рибния сос, лимонената трева и харисата. Разбъркайте добре, след което мариновайте сьомгата в получената паста за около 30 минути. Запазете останалата марината.
- Нарежете зелените аспержи и броколите на ситно. Нарежете тиквичките на полумесеци. Накълцайте пресния лук. Нарежете тайландския босилек и го оставете настрана.
- Загрейте малко олио в тиган. Добавете сьомгата и запържете на силен огън, докато покафенее от всяка страна. Извадете от тавата.
- В същия тиган добавете нарязаните зеленчуци (без пресния лук) и ги запържете за около 2 минути. Добавете останалата марината от сьомга и пресния лук и запържете за около 1 минута. Накрая добавете кокосовото мляко, запържената сьомга и нарязания тайландски босилек и запържете за кратко.
- Сервирайте с половин лайм и захар на вкус.