fbpx

Пикантна сьомга и зеленчуци хариса

Това рибно ястие, вдъхновено от Близкия изток, съчетава деликатния вкус на сьомгата с пикантния вкус на лютите чушки и неповторимия умами аромат на естествено ферментирал соев сос Kikkoman. Хрупкави аспержи, броколи и тиквички добавят допълнителна хрупкавост. Приятен апетит!

Детайли

Порции

2

Време за подготовка

45 минути

Време за готвене

15 минути

Калории

2600 kJ / 621 kcal

Съставки

  • 300 г филе от сьомга без кожа и кости

  • 200 г зелени аспержи

  • 150 г цветчета броколи

  • 200 г тиквички

  • 1 връзка пресен лук

  • мазнина за готвене

  • 100 мл кокосово мляко или кокосова сметана

  • 1 шепа тайландски босилек (по желание)

Съставки за соса

  • 3 см пресен джинджифил

  • 120 мл естествено ферментирал соев сос Kikkoman

  • 1 ч. л. къри паста Massaman (или червена тайландска къри паста)

  • 1 с. л. рибен сос

  • 1 с. л. нарязана лимонова трева

  • 1 с. л. хариса

  • ½ лайм

  • захар на вкус

Приготвяне

  • Нарежете сьомгата на кубчета.
  • Настържете джинджифила и добавете естествено ферментиралия соев сос Kikkoman, къри пастата, рибния сос, лимонената трева и харисата. Разбъркайте добре, след което мариновайте сьомгата в получената паста за около 30 минути. Запазете останалата марината.
  • Нарежете зелените аспержи и броколите на ситно. Нарежете тиквичките на полумесеци. Накълцайте пресния лук. Нарежете тайландския босилек и го оставете настрана.
  • Загрейте малко олио в тиган. Добавете сьомгата и запържете на силен огън, докато покафенее от всяка страна. Извадете от тавата.
  • В същия тиган добавете нарязаните зеленчуци (без пресния лук) и ги запържете за около 2 минути. Добавете останалата марината от сьомга и пресния лук и запържете за около 1 минута. Накрая добавете кокосовото мляко, запържената сьомга и нарязания тайландски босилек и запържете за кратко.
  • Сервирайте с половин лайм и захар на вкус.

СЪВЕТ

  • Пържете рибата за много кратко време, за да не се разпадне в тигана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *