Зеленчуците, печени на барбекю, имат уникален аромат на опушено, благодарение на открития пламък. Изберете любимите си зеленчуци, които са подходящи и спрямо сезона, да са прясни – те ще бъдат по-вкусни и пълни с витамини. Сладко-киселият нар и сиренето фета чудесно се съчетават с кремообразния сусамово-соев дресинг. А всичко винаги е по-ароматно и с умами вкус благодарение на естествено ферментиралия соев сос Kikkoman.
Детайли
2 души
10 минути
10 минути
15 минути
5116 kJ / 1279 kcal
Съставки
1 малка жълта тиквичка
1 малка зелена тиквичка
1 глава червен лук
12-ина чери домата на стрък
¼ карфиол
2 скилидки чесън
1 сладък картоф
1 с.л. лимонова кора
3 с.л. зехтин
Съставки за дресинг
125 мл зехтин
1 с.л. тахан
1 ч.л. мед
1 с.л. френска горчица
1 с.л. лимонов сок
Доъплнително
50 г гръцко сирене фета
50 г семена от нар
2 с.л. кедрови ядки
1 връзка магданоз
1 глава червен лук
Приготвяне
- Нарежете тиквичките и сладкия картоф на филийки. Нарежете лука на малки кубчета. Разделете карфиола на малки розички.
- Поставете всички зеленчуци в купа. Добавете счукан чесън с преса за чесън, 3 супени лъжици зехтин, 3 супени лъжици соев сос Kikkoman и лимонова кора. Разбъркайте старателно.
- Печете зеленчуците на грил върху предварително загрята повърхност за около 7 минути, като ги обръщате по време на готвене. Сладкият картоф ще се нуждае от повече време на скара (около 15-20 минути).
- В отделна купа смесете заедно соевия сос Kikkoman и тахана. Добавете лимонов сок, френска горчица и мед. Разбъркайте старателно. Бавно налейте зехтина при непрекъснато бъркане, за да се смесят гладко съставките.
- С готовия дресинг залейте печените зеленчуци. Добавете натрошено сирене фета, червен лук, кедрови ядки, нар и наситнен магданоз.