fbpx

Салата от опушени зеленчуци с фета

Зеленчуците, печени на барбекю, имат уникален аромат на опушено, благодарение на открития пламък. Изберете любимите си зеленчуци, които са подходящи и спрямо сезона, да са прясни – те ще бъдат по-вкусни и пълни с витамини. Сладко-киселият нар и сиренето фета чудесно се съчетават с кремообразния сусамово-соев дресинг. А всичко винаги е по-ароматно и с умами вкус благодарение на естествено ферментиралия соев сос Kikkoman.

Детайли

Порции

2 души

Време за подготовка

10 минути

Мариноване

10 минути

Време за готвене

15 минути

Калории

5116 kJ / 1279 kcal

Съставки

  • 3 с.л. естествено ферментирал соев сос Kikkoman

  • 1 малка жълта тиквичка

  • 1 малка зелена тиквичка

  • 1 глава червен лук

  • 12-ина чери домата на стрък

  • ¼ карфиол

  • 2 скилидки чесън

  • 1 сладък картоф

  • 1 с.л. лимонова кора

  • 3 с.л. зехтин

Съставки за дресинг

Доъплнително

  • 50 г гръцко сирене фета

  • 50 г семена от нар

  • 2 с.л. кедрови ядки

  • 1 връзка магданоз

  • 1 глава червен лук

Приготвяне

  • Нарежете тиквичките и сладкия картоф на филийки. Нарежете лука на малки кубчета. Разделете карфиола на малки розички.
  • Поставете всички зеленчуци в купа. Добавете счукан чесън с преса за чесън, 3 супени лъжици зехтин, 3 супени лъжици соев сос Kikkoman и лимонова кора. Разбъркайте старателно.
  • Печете зеленчуците на грил върху предварително загрята повърхност за около 7 минути, като ги обръщате по време на готвене. Сладкият картоф ще се нуждае от повече време на скара (около 15-20 минути).
  • В отделна купа смесете заедно соевия сос Kikkoman и тахана. Добавете лимонов сок, френска горчица и мед. Разбъркайте старателно. Бавно налейте зехтина при непрекъснато бъркане, за да се смесят гладко съставките.
  • С готовия дресинг залейте печените зеленчуци. Добавете натрошено сирене фета, червен лук, кедрови ядки, нар и наситнен магданоз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *