Аспержите са много полезен зеленчук – съдържат много витамин С и витамин А. Може да се ядат сурови – в салати или сготвени по различни ястия. В тази рецепта участват и сурови тиквички – не се учудвайте – днес съм на вълна “суровоядство”. Изберете много пресни зеленчуци, особено тиквичките – млади и малки.
Продукти:
1 връзка аспержи, нарязани на много тънки ленти
1 голям морков, нарязан също на дълги ленти
1 тиквичка
2 с.л. олио
1 глава лук, нарязан ситно
1 скилидка чесън, смачкана
1 с.л. прясна мента, нарязана
1/2 с.л. сушена люта чушка
За дресинга:
сокът на 1 лимон
2 с.л. Кикоман соев сос, с по-малко сол
1 с.л. кафява захар
1/2 с.л. паста от скариди
Начин на приготвяне:
Слагаме аспержите, моркова и тиквичката в голяма купа. Загряваме олиото в малък тиган и изпържваме в него лука, докато стане златист. Изваждаме лука и го изцеждаме върху кухненска хартия. След това в тигана добавяме чесъна и пържим, докато стане хрупкав. И него изцеждаме върху хартия.
Приготвяме дресинга като разбиваме добре всички съставки и го изсипваме върху зеленчуците. Разбъркваме добре и сервираме салатата задължително с усмивка и в приятелска компания.
Вижте още 2 рецепти за вашето пълно меню: