fbpx

Рататуй със соев сос

Представяме ви една класическа рецепта за френския специалитет рататуй, но допълнена по интересен и нетипичен начин – със соев сос.

Ще се изненадате колко приятна и екзотична нотка придава соевият сос на това ястие – не се колебайте и опитайте още днес.

Необходими продукти:

  • 1 тиквичка
  • 1 патладжан
  • 1 голям картоф
  • 2 червени или жълти чушки
  • глава лук
  • няколко скилидки чесън
  • сол, черен пипер на вкус

За доматения сос:

  • 1 голям или 2 по-малки домата (или хубави домати от консерва)
  • чесън на вкус
  • сол, черен пипер
  • босилек
  • мащерка
  • зехтин (или олио)
  • щипка захар
  • соев сос
  • няколко с.л. червено вино

Започнете с приготвянето на доматената основа. Запържете леко чесъна в мазнина. По желание сложете и малко нарязан лук. Добавете доматите, виното, всички подправки и соевия сос. В зависимост от количеството соев сос, което ще сложите, преценете и колко сол ще добавите. Сложете щипката захар и опитайте. Оставете да се готви, докато се сгъсти.

Нарежете зеленчуците на кръгчета и така нарязани ги оваляйте добре в зехтин, сол, пипер. Ако е необходимо, предварително изцедете горчивия сок на патладжана, като го посолите и оставите да престои. Поръсете приготвените зеленчуци със соев сос. Изсипете доматения сос в тава и отгоре подредете зеленчуците. Друг вариант е да разбъркате соса и зеленчуците заедно – така рататуят ще стане по-сочен.

Печете на 170-180 градуса до приятен загар – около 25-30 мин.

Добър апетит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *