Представяме ви една класическа рецепта за френския специалитет рататуй, но допълнена по интересен и нетипичен начин – със соев сос.
Ще се изненадате колко приятна и екзотична нотка придава соевият сос на това ястие – не се колебайте и опитайте още днес.
Необходими продукти:
- 1 тиквичка
- 1 патладжан
- 1 голям картоф
- 2 червени или жълти чушки
- глава лук
- няколко скилидки чесън
- сол, черен пипер на вкус
За доматения сос:
- 1 голям или 2 по-малки домата (или хубави домати от консерва)
- чесън на вкус
- сол, черен пипер
- босилек
- мащерка
- зехтин (или олио)
- щипка захар
- соев сос
- няколко с.л. червено вино
Започнете с приготвянето на доматената основа. Запържете леко чесъна в мазнина. По желание сложете и малко нарязан лук. Добавете доматите, виното, всички подправки и соевия сос. В зависимост от количеството соев сос, което ще сложите, преценете и колко сол ще добавите. Сложете щипката захар и опитайте. Оставете да се готви, докато се сгъсти.
Нарежете зеленчуците на кръгчета и така нарязани ги оваляйте добре в зехтин, сол, пипер. Ако е необходимо, предварително изцедете горчивия сок на патладжана, като го посолите и оставите да престои. Поръсете приготвените зеленчуци със соев сос. Изсипете доматения сос в тава и отгоре подредете зеленчуците. Друг вариант е да разбъркате соса и зеленчуците заедно – така рататуят ще стане по-сочен.
Печете на 170-180 градуса до приятен загар – около 25-30 мин.
Добър апетит!