fbpx

Най-полезните съвети за домашно суши

Ако искате да се позабавлявате и да си приготвите домашно суши, вземете предвид някои важни правила, които ще ви помогнат да постигнете чудесен резултат. Независимо дали сте начинаещи в приготвянето на суши или имате опит, нашите съвети ще ви улеснят, за да получите вкусно и добре изглеждащо суши.

  • Обърнете особено внимание на ориза

Знаете, че японските суши майстори тренират с години приготвянето на перфектния ориз за суши. Сварете ориза с особено старание – това е основата на доброто суши. Подберете правилния вид ориз – този за суши е по-къс от обикновения – и не преварявайте – с разкашкан ориз не се приготвя добро суши. Към края на варенето трябва да добавите сол, захар и оризов оцет – иначе оризът ще е напълно безвкусен. Овкусяването на ориза е един от най-деликатните моменти – изисква се доста опит, докато се постигне перфектният вкус. За да сте сигурни, че оризът е приготвен наистина добре, изберете специалния оцет на Кикоман за суши.

  • Винаги прясна риба

Качеството на рибата не бива да се поставя под съмнение – изберете съвсем прясна, защото ще я консумирате сурова. Наистина прясната сьомга има свеж розов цвят, приятен рибен аромат и нежна текстура. Когато купите рибата, не чакайте дълго докато приготвите сушито – домашните хладилници не са подходящи за съхраняване на сурова риба, затова тя не трябва да престоява дълго.

  • Рогозката е наистина необходима

Не се опитвайте да я замените с друго – ако нямате рогозка у дома, си вземете. Тя не само помага за навиването на рулцата, но и ги стяга и оформя по правилния начин.

  • Острият нож е задължителен

Без остър нож, който периодично потапяте в малко вода, при рязането ще смачкате рулцата и те ще са безформени и могат да се разпаднат.

  • Соев сос и уасаби

Тези две съставки са задължителни. Но не накисвайте рулцата в тях – идеята им е да дадат завършек на сушито, но и не оризът и рибата да подгизнат в тях, така че да изгубят своите вкусове. Уасабито е много люто – ако прекалите с него, няма да усетите другите продукти. Не правете компромиси с качеството на соевия сос.

  • Не претрупвайте сушито си

Не се изкушавайте да “побългарите сушито” – придържайте се към класически съставки, за да получите автентичен резултат. Ако добавите нехарактерни продукти, вкусът ще се промени. Започнете с традиционни видове суши – когато усвоите техниката, може да започнете да експериментирате с повече добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *