Зелените салати са чудесно допълнение към дневното меню и залог за здравословно хранене, защото са с пресни зеленчуци. Днес ще си направя за вечеря една пикантна тайландска салата. И макар че има мнение, че за вечеря не се яде салата, защото тя тежи на храносмилането, но аз го правя много често и се чувствам добре. Продуктите са прости, тайната е в японския дресинг – тук с Кикоман Тамари соев сос, който преди година и повече е вече на пазара у нас.
Продукти за салата за 4 порции
200 бейби спанак
1 краставица
1 голям морков
2 с.л. печени нарязани на едро фъстъци
Продукти за японския дресинг – около 1 ч.ч.
1/2 лек царевичен сироп – може да се замести с глюкоза или малко мед
3 с.л. Kikkoman безглутенов соев сос Тамари
3 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2 с.л. олио
2 с.л. пресен ситно нарязан босилек
2 с.л. прясно нарязани листа от мента
1 ч.л. лют червен пипер – или сладък, ако не обичате люто
1 пресована скилидка чесън
Приготвяне:
Нарязваме краставицата и моркова на много тънки кръгчета. Накъсваме спанака с ръце. Сипваме всички продукти за дресинга в шейкър или в обикновен стъклен буркан. Раздрусваме го много добре. Сервираме салатата на порции, поръсени с фъстъците и полята с дресинга!
Добър апетит!
И понеже салатата се прави мигновено, към нея нека сготвим кюфтета от риба за специално меню.