fbpx

Коя риба става за суши?

След “Как да готвим с нори?” днес продължавам суши уроците с “Коя риба става за суши?”

Класическата плънка за суши е сьомга. Ако намерим охладени филета, те трябва да бъдат с ярък розов цвят, с добре видими вени. Може да използваме още: тон, сьомга, сепия, октопод, скариди, раци и хайвер.

Можем да изберем охладена риба, която се продава под дебел слой лед или във вакумна опаковка, като се уверим, че рибата не „плува” из пакета. В третия случай – ползваме замразена.

Най-важното е да не размразяваме рибата бързо – в микровълновата печка или в топла вода. Месото ще изтърпи soev-sos-normalподобно отношение, но рибата – не. В микровълновата печка рибата ще стане суха и ще загуби вкуса си. Най-добрият вариант е да сложим рибата в хладилника и да изчакаме напълно да се размрази или я оставим на стайна температура в съд с капак.

Ако имаме щастието да ядем риба в Япония, ще видите, че вкусът й е съвсем различен – именно защото се готви с прясна риба. Но, и сушито в България си го бива. Имам много приятели, които поне веднъж месечно готвят суши у дома. Да не забравяме и едно от най-важните неща за суши – качествения соев сос, аз препоръчвам Kikkoman.

За любопитните припомням:
Суши, любов моя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *