На 20 октомври се чества Международният ден на готвача. International Chef’s Day се празнува в повече от 70 страни, за първи път през 2004 г. И понеже голяма част от Ойши блога за японска култура е посветена на японската кухня, считам, че днес е и мой празник. И на всички, които влизат всеки ден в кухнята (бъдете честни, ако пропускате дори един ден пред печката, този ден е вашият 🙂
Казват, че добрият готвач е този, който “говори” с храната на “ти”, който може от един продукт да направи 100 ястия и който в кухнята е едновременно ураган, търпелив и внимателен. Той никога не е казва, че всичко знае, обича да експериментира и готвенето никога не му омръзва.
Честит празник на всички царе на уок тиганите, тенджерите, черпаците, соевите сосове и на останалите подправки! Бъдете щастливи, здрави и ненадминати в своите вкусни изненади!
Със сигурност ще го отбележа с гала вечеря, със специален подбор на любими рецепти и с верни приятели! Приключвам с писането, за да започна с готвенето.
Интервю с готвачи:
Лъчезар Иванов разказва как се прави автентично суши
Дарин Стойков – как се готви със соев сос Кикоман
Кийоши Хайамизу: Всеки може да готви японска кухня, ако има сериозно отношение