Представям ви Дарин Стойков, който снощи облече готварската си престилка, за да участва в специална японска кулинарна вечер. Пред две дузини гладна публика той сготви 4 японски рецепти: 3 солени и един десерт. Поводът беше презентация на японските соеви сосве Kikkoman, която се състоя в ресторант “Хамачи”. По-конкретно, в рецептите участваха соев сос Кикоман, Терияки сос и Уок сос. След вълнението снощи, днес Дарин сподели повече за готвенето и за чуждестранните кухни.
Какво ще кажеш за себе си?
Неженен, неосъждан, доколкото ми е известно без деца. ПР, колоездач, кулинар, фотограф.
Как си обясняваш страстта на българина към японската кухня и изобщо към чуждестранната?
Дълго време българите имахме “привилегията” да познаваме само част от кулинарията и да си призная честно – не най-добрата част. Поради една или друга причина, нямаше и необходимите продукти, с които да правим смели неща. Мисля, че сега наваксваме за всичките изгубени години тип “тройка-с-гарнитура” и опознаваме нови светове.
Трябва ли да адаптираме японската рецепта към нашия, български вкус и как да го направим?
Ако се опитаме да адаптираме която и да е кухня, тя вече няма да е същата и трябва да спрем да я наричаме с името й. Запознаването с една култура и кухня трябва да става постепенно и с естествените й съставки, без да се опитваме да я пригаждаме. Така ще открием истинската душа и ще сме верни на оригинала, а това е много важно.
Кажи няколко съвета за използването на соевия сос?
Соевият сос не е вкус, макар да съдържа голямо количество сол. За мен истинския соев сос е аромат. Най-напред трябва да се уверите, че ползвате истински соев сос, който има само четири съставки, а не нещо родено в химическа лаборатория. Соеви зърна, пшеница, вода и сол. Точно има в соевия сос Кикоман. И другото е дълъг процес и магията на стотици години производство. Соев сос може да се използва буквално навсякъде, единствено не трябва да се страхувате да пробвате.
Изненада за всички гости на кулинарната демонстрация с продуктите “Кикоман” беше десертът, който също приготви със соев сос. Как се съчетава особения вкус на соевия сос в “сладките” рецепти?
Десертът е класическа комбинация от маслено тесто, млечен крем и пресни плодове. Всеки може да го направи и вкъщи, дори и от маслени бисквитки и някакъв плод. Тайната е в соевия карамел, който се приготвя от захар и соев сос. Затова и казвам, че соевия сос е аромат, не вкус. Две супени лъжици соев сос в разтопен карамел и правят чудеса с вкусовите ни рецептори, защото споменът говори, че ядем нещо солено, а устата казва, че е нещо сладко. Експлозията е в съзнанието, затова е толкова вкусно.
Имаш ли любимо японско ястие?
Да, онова, което още не съм приготвил.
За теб храната и готвенето са…
Страст
Автор на снимката: Илиян Ружин
ПП Продуктите с марка Kikkoman може да намерите в големите магазини в цялата страна, а също и онлайн тук.