fbpx

Трайфъл със соев карамел

Kikoman

Това е авторска рецепта на кулинарния магьосник Дарин Стойков, който на 18 юни в София сготви пред публика 4 ястия с различни продукти на Кикоман. Любопитното за трайфъла, който произхожда от Англия е, че тук го готвим в България, с японския сос Кикоман. Това е чудесна илюстрация, че соевите сосове пасват на всяка кухня и всяко ястие, независимо от националността им.

Необходимите продукти

За крема:
• 4 жълтъка
• 1 л прясно мляко
• 5 супени лъжици царевично нишесте
• 6 супени лъжици захар

За соевия карамел

• 4 супени лъжици захар
• 2 супени лъжици соев сос Кикоман

За маслените трохи

• 125 г масло
• 125 г захар
• 250 г брашно

Най-напред направете маслените трохи – нарежете студеното масло на малки кубчета и смесете съставките в голяма купа. С ръце размачквайте и разбърквайте да стане на трохи и сложете в плитка тава, постлана с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете трохите за около 20 мин. до златисто. Извадете ги, разбъркайте добре отново с вилица и оставете да отстинат.

Разбъркайте нишестето, жълтъците, захарта и половината от млякото до еднородна смес и сложете другата половина от млякото в тенджерка на котлона. След като се стопли, залейте сместа като бъркате непрекъснато и върнете цялата смес на котлона докато се сгъсти. Бъркайте през цялото време, за да се получи гладък и равен крем. Отнемете и покрийте с фолио, за да не образува коричка.

Сложете захарта за карамела в тиган и загрейте на тигана докато се разтопи напълно и започне леко да пуши. Свалете от котлона и добавете соевия сос, разбъркайте добре и прелейте в удобен съд да се охлади. Ще се сгъсти докато изстива. След като се охлади достатъчно, смесете 2/3 от соевия карамел с млечния крем и разбъркайте добре, за да се разнесе равномерно навсякъде. Може да ползвате миксер, става лесно и бързо. Запазете останалото за декорация.

В подходящи съдчета (чашки) сложете от маслените трохи на дъното, разпределете крема по равно навсякъде и сложете плодове по ваш избор (ние използвахме малини и къпини). Поръсете отгоре с още малко от трохите и декорирайте с останалия соев карамел.

Добър апетит!

За любопитните вижте как протече самата кулинарна вечер.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *