fbpx

Коледни меденки

Какво е Коледа без коледни меденки?! Представяме ви една от любимите ни празнични рецепти за десерт… и ако трябва да сме напълно честни, тези меденки можем да си похапваме през целия ден, не само за десерт! 🙂 Топъл, усмихнат и светъл декември, приятели!

Детайли

Порции

1 кутия

Време за подготовка

15 минути

Време за готвене

35 минути

Съставки

Приготвяне

  • Белтъците се слагат в купа с щипка сол и се разбъркват докато започнат да се разпенват. Добавете изцеден лимонов сок и пудрата захар. Разбърквайте, докато сместа не стане като пяна и не остава без да капе по бъркалките на миксера. Най-сигурният тест е да обърнете купата наобратно и ако нищо не падне от белтъците, значи имате перфектните белтъци, разбити на сняг!
  • Извадете 4 супени лъжици от силно разбитата белтъчна смес и оставете настрана.
  • Добавете смлените бадеми, ваниловата захар, соевия сос Kikkoman и канелата към останалата белтъчна смес и разбъркайте внимателно. Увийте получилата се смес в стреч фолио и поставете в хладилника за поне 3 часа – за предпочитане за една нощ.
  • Разпределете малко пудра захар и смлени бадеми върху плота.
  • Разточете тестото върху работна повърхност, поръсена с пудра захар и смлени бадеми, с дебелина ок. 3-5 мм.
  • С формичка се изрязват звездички (или каквито други коледни формички имате) и се нареждат върху застлана с хартия за печене тава.
  • Разпределете равномерно останалите белтъци върху меденките – с кухненска четка, например.
  • Печете канелените меденки във фурната, загрят до 160 градуса (всяка тава поотделно) за около 12 минути.
  • СЪВЕТИ:
    1. Поставете домакинско фолио между тестото и точилката, тогава тестото няма да залепва за точилката и може лесно да се разточи.
    2. Канелените звезди трябва да са още меки, когато ги извадите от фурната. Оставете ги да се охладят напълно върху тавата за печене.
    3. Съхранявайте канелени звезди в херметически затворен съд на хладно място и сложете няколко парченца ябълка в кутията, за да ги запазите меки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *