Предлагаме ви още една превъзходна рецепта за коледни меденки, този път декорирани в дуа на празниците! За украсата използвайте вкусен маслен крем и цветна захар. Всичко останало е въпрос на въображението и доброто ви настроение. Весели празници от нас!
Съставки за тестото
2 яйца
200 г захар
2 с.л. мед
100 мл олио
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. соев сос Kikkoman LIGHT
около 500 г брашно за меко тесто
Съставки за масления крем за декорация
200 г масло
800 г сметана
200 г захар
цветна захар за готвене на сладкиши
Приготвяне на тестото
- Пригответе тестото, като в тава изсипете пресято брашното, добавите содата и направите “кладенче”, в което слагате яйцата, захарта, меда, соевия сос Kikkoman LIGHT и олиото.
- Започвате леко да разбърквате с ръце, докато се оферми топка тесто. След това трябва да месите тестото поне около 10 минути, за да е максимално меко и добре омесено.
- Пригответе меденките, като от голямата топка тесто отчупите по-малка и я разточите хубаво. Гледайте дебелината на разточеното тесто да е около 1 см. С помощта на формички за меденки оформете отделните меденки.
- Печете във фурна, загрята на 180 градуса, като намалите до 160 градуса, когато сложите меденките.
Приготвяне на масления крем за декорация
- Всички съставки трябва да са на стайна температура. В купа сложете мекото масло и захарта. Разбърква се с миксер, докато не стане еднородна смес без бучки.
- Добавете разбитата сметана с лъжица и разбъркайте добре, докато не се получи хубав гъст крем.
- С помощта на шприц украсете меденките. Веднага след това ги поръсете с цветна захар, като отстраните излишната захар след поръсването. Оставете ги да стегнат.