А ето и една класическа рецепта за кейк с коледен привкус и с уникалния умами вкус на Kikkoman Тамари, соевия ни сос без глутен. По желание и вкус, може да добавите стафиди или плодове от сладко – например, бели череши или нарязани сливи.
Детайли
Порции
8 човека
Време за подготовка
15 минути
Време за готвене
40 минути
Съставки
1 ч.ч. брашно
половин ч.ч. какао
половин ч.ч. захар
четвърт ч.л. хлебна сода
половин ч.л. бакпулвер
3 яйца
1 ванилия
половин ч.ч. заквасена сметана
Приготвяне
- Първата стъпка от рецептата за коледен шоколадов кейк е пресяването и смесването на сухите съставки. Пресявате брашното заедно с какаото, хлебната сода, бакпулвера и ванилията.
- Разбивате с миксер яйцата заедно със захарта, добавяте предвиденото количество заквасена сметана и соевия сос без глутен Kikkoman Тамари и отново разбивате. Малко по малко, при непрекъснато разбиване добавяте сухата смес към течната смес.
- Намазвате форма за кекс с олио и изсипвате сместа за кейка. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 35-40 минути. Пробвате дали кексът е изпечен, като го бучнете с клечка за зъби – ако излезе суха, то е време и вашето печиво да излиза от фурната.
- По желание поръсвате коледния кейк с пудра захар преди сервиране.