fbpx

Традиционните коледни ястия на Европа

Споделянето на храна със семейството и приятелите е една от най-хубавите коледни традиции. Kikkoman е събрал за вас колекция от традиционни коледни ястия от цяла Европа. Надяваме се, че ще ви вдъхновят, когато създавате тазгодишното коледно меню!

И ето няколко добри съвета как да постигнете много специален вкус: нашият соев сос Kikkoman придава на всички ваши коледни ястия специален умами вкус – независимо дали готвите риба, месо, домашни птици, зеленчуци, супи или десерти. Просто добавете няколко капки Kikkoman за невероятен вкус.

АВСТРИЯ. Традиционните коледни ястия в Австрия се различават в разичните региони на страната. Някои семейства сервират шаран, а други предпочитат коледна гъска. Празничните менюта често включват супи като картофена супа или Wurstelsuppe – супа с домашно приготвени колбаси, юфка и зеленчуци. Студени ястия като нарязано печено говеждо месо, пастет от гъши дроб, пушена сьомга, рибно филе или морски дарове и гарнитури като салати и дипове също са част от коледното изживяване. Подобно на швейцарците, австрийците също се наслаждават на фондю с месо или сирене по Коледа.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. Печената пуйка е коледно ястие номер едно в Обединеното кралство и се яде от повече от три четвърти от британците. Крал Едуард VII за първи път въвежда традицията през 19 век. Типични гарнитури са печени картофи и пащърнак, моркови, кълнове и много сос. Пуйката обикновено съдържа пълнеж и се сервира със сос от червени боровинки или хляб. Различни свински колбаси, оваляни в хрупкав бекон, са друга популярна гарнитура. Каквото остане от пуйката след празничната вечеря се използва като пълнеж за сандвичи, ядат се с корнишони.

гъска ябълки Kikkoman

ГЕРМАНИЯ. Традиционна коледна вечеря от печена патица или гъска се сервира вечерта на 24 декември в Германия. Хората в някои региони също ядат шаран, пъстърва или обикновена картофена салата с колбаси. Раклет е друго популярно коледно ястие в Германия.

ДАНИЯ. Датчаните са истински привърженици на традицията по Коледа. Над 90% от тях сервират печена патица с плънка от сливи и ябълки или печено свинско с хрупкави хапки. Традиционните гарнитури са варени картофи или малки карамелизирани картофи и червено зеле с пикантен сос. Десертът обикновено е на основата на ориз с бадеми и черешов сос.

ИСПАНИЯ. Въпреки че в Испания се преплитат десетки кулинарни традиции, пълнената пуйка е най-популярното коледно ястие. Turrón – десерт, приготвен от яйца, бадеми, мед и захар с вкус на нуга, е също абсолютно задължителен за традиционната испанска празнична трапеза.

ИТАЛИЯ. Средиземноморската коледна трапеза в Италия е елегантна вечеря на 24 декември и обикновено се състои от риба. На следващия ден в северната част на страната италианците обичат да правят обилни равиоли с пълнеж от риба, докато на юг са склонни да сервират агнешко. Неаполитанците са изключение от правилото, защото често ядат змиорка на Коледа.

ПОЛША. В Полша винаги има допълнително място на масата за хранене, в случай че се появи неочакван гост. Типичните ястия са желиран шаран (поднася се със сос от хрян), херинга в олио или традиционния зелев „бигос”, приготвен с кисело зеле и най-често говеждо месо и овкусен със сушени гъби, масло и сметана. Много семейства също сервират на празничната трапеза супа от цвекло (полско име: barszcz czerwony) с малки кнедли с гъби или кнедли с кисело зеле и гъби (pierogi) и торта с маково семе за десерт на Бъдни вечер.

РУСИЯ. Едно традиционно коледно и новогодишно ястие в Русия е руската салата, известна в Европа и като салата “Оиливие”. Съдържа картофи, корнишони, грах, яйца, моркови и варено телешко, пилешко или мляно месо – всичко това е смесено с щедра порция майонеза. Друго популярно празнично предложение е херинга „в шуба” – слоена салата от маринована херинга, покрита с варени картофи, моркови или цвекло. Цвеклото придава на салатата типичния лилав цвят.

ФРАНЦИЯ. На 24 декември французите традиционно ядат празнично ястие, състоящо се от гъши дроб, стриди или други морски дарове като предястие, печен капон (петел) с кестени като основно и „Bûche de Noël“ като десерт. Десертът Bûche de Noël е пандишпанено руло, пълнено с шоколад или плодове и оформено да изглежда като бъдник.

ШВЕЙЦАРИЯ. В Швейцария няма традиционна коледна трапеза. В миналото коледният период е бил разделен на Адвент пости и празнуване на Коледа. Ядат се много и разнообразни месни ястия, които варират от регион до регион. “Fondue Chinoise” или китайското фондю е едно от най-популярните коледни ястия.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

2 Responses

  1. Само малки корекции за полската кухня – шаранът не е набрашнен а желиран. Подава се със сос от хрян. А супата се казва barszcz czerwony. Бигосът е задължителен но не бих казал, че е зелева яхния. Обикновено се прави с говеждо месо , кисело зеле и сушени гъби.

    1. Николай, освен да кажем, че сме безкрайно благодарни за коментара и за така полезните бележки! Наистина, благодарим. Желаем Ви прекрасна 2022-ра година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Kikkoman България @ 2022. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.