Crumble “Kikko” е нарекла своя авторски десерт Мая Кисьова. С рецептата тя участва и спечели в конкурса “Сготви вкусно с Кикоман“. Мая е творец в много сфери, затова е придружила рецептата със свое хайку:
буря с градушка
само костенурката
върви по пътя
Продукти:
3 ябълки Fuji Kiku
50 г пудра захар
50 г масло
2 с.л. Кикоман сладък соев сос
60 г ръжени ядки
60 г сусамено брашно
50 г нарязани лешници
щипка индийско орехче
малко лимонов сок
щипка канела
Ябълките престояват половин час в лимонов сок, след което се задушават в разтопено масло, пудра захар и Кикоман соев сос.
Сусаменото брашно, подправките, нарязаните лешници и ръжените ядки се смесват със студено масло до получаването на трохи.
В съда за печене се поставят първо задушените ябълки, а върху тях – трохите. Пече се 20 мин. на 180 градуса.
Припомням и другата конкурсна рецепта на Мая Кисьова и нейно интервю:
Мая Кисьова: Обичам Япония от театралните роли
Череши с киноа