fbpx

Гьоза: малките пикантни хапчици със страхотен вкус

Гьоза кнедли приличат на италиански равиоли и тортелини, но са типичен японски специалитет. Малките хапчици са пълни с пресни пикантни съставки като зеленчуци, месо или морски дарове, а също така се предлагат и във вегетариански варианти. Гьоза кнедли обикновено се сервират с естествено ферментирал соев сос Kikkoman, оцет и чили или Kikkoman PONZU. Но това, което прави тези вкусни хапки толкова специални, е не само уникалната кора на тестото или голямото им разнообразие от пълнежи; те могат да бъдат приготвени по различни начини за постигане на различни резултати. Традиционните японски гьоза са пържени в тиган, дълбоко пържени, варени или на пара.

Пикантни кнедли, които са изненадващо лесни за приготвяне
Приготвянето на кнедли гьоза изглежда малко сложно на пръв поглед, но е по-лесно, отколкото си мислите. Всичко, което е необходимо, е малко търпение и финес. Традиционните японски кнедли гьоза са с тънки кори от тесто с пълнеж от кайма, зелен лук, зеле, джинджифил и чесън. Съставките се поставят върху кората за гьоза, която след това внимателно се оформя на ръка в малко пакетче. След това вкусните кнедли гьоза се пържат за кратко, или се задушават, варят или се пържат по-дълбоко, докато не станат хрупкав. След това са готови за сервиране!

Основата за гьоза е специалното тесто
Не можете да направите кнедли гьоза без правилното тесто. Необходимо е да комбинирате пшенично нишесте, картофено/царевично брашно, захар, сол, гореща вода и олио, за да направите тестото за гьоза. Но не се притеснявайте, ако не ви харесва да правите тестото сами – готовото тесто за гьоза може да се намери във всеки добре зареден супермаркет или азиатски магазин. Както домашно приготвената, така и готовата версия осигуряват перфектни резултати с рецептите за гьоза на Kikkoman.

Перфектни дипове за японски кнедли гьоза
Пикантният дип е задължителен за японски кнедли гьоза. Традиционно, съставките за дипа са естествено ферментирал соев сос Kikkoman, оцет и чили масло, но дип, направен от майонеза, естествено ферментирал соев сос Kikkoman и тахан (препечена сусамова паста) е също толкова добър. Киселото мляко е друга опция като основа за бързи и вкусни подправки. Или използвайте Kikkoman PONZU за още по-наситен вкус, който е идеален за всеки деликатес от гьоза!

Вкусни предястия, гарнитура или основно
Кнедли гьоза допълват ястията на масата, независимо от повода. Могат да се сервират като примамливо предястие и да бъдат включени във всякакъв вид меню. В Япония кнедли гьоза често се сервират като гарнитура към рамен или супа с юфка. Те също са популярно основно основно ястие – във всички видове и различни разновидности.

Ето и нашата Kikkoman рецепта за гьоза – очаквайте съвсем скоро и още подобни вкусотии!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *