fbpx

Годината на Водния тигър, или какво вещае 2022

Според китайския астрологичен календар, от 01 февруари 2022 г. влизаме в годината на Водния Тигър. Тигърът е свободен, пълен със сила и кураж, но и понякога по хищнически непредсказуем. Така че се подготви за предизвикателна, но и изпълнена с победи година, ако успееш правилно да преценяваш рисковете, които поемаш!

Тигърът е третият зодиакален знак в китайския хороскоп: Плъх, Вол, Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Коза, Маймуна, Петел, Куче и Прасе. Годината на водния тигър идва след Годината на вола и преди Годината на заека. Тигърът е символ на енергия, сила, защита, лидерство, увереност, уважение, смели идеи, но и на уязвимост, чувствителност и понякога егоизъм. Това е символът и на властта в китайската култура.

И понеже китайският хороскоп е изпъстрен със символи и значения, трябва да кажем, че неподвижният елемент на Тигъра е дърво, а от друга страна това е годината на водата, според китайските пет елемента (вода, дърво, земя, огън и желязо), която се символизира с чрния цвят. Ето защо 2022-ра се нарича и Ян Черен тигър. Дървото носи креативност, а водата – сила и свобода. Комбинацията е както вдъхновяваща, така и криеща опасности от поемането на прекалено много рискове и взимането на самонадеяни решения.

В китайския хороскоп годините на Тигъра са 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010 и 2022.

Годината е началото и на Водния цикъл, който пък носи здраве, щастие и късмет. Водната сила, обаче, също носи сила и непредсказуемост. Следващите години ще са особено важни и определящи за родените под знака на Маймуната и Змията. Освен това Водата носи живот, одухотвореност, мъдрост и дълбочина на чувствата. В Ян формата ѝ доминират любезност, паметливост, любознателност и много силна интуиция.

Ще се отнася до храната, знаем колко много символика и послания се крият в азиатската кулинарна традиция и този факт не подминава и честването на новата година. Различни късметлийски храни се поднасят по време на двуседмичното новогодишно празнуване, което ще стартира на 01 февруари.

В азиатската култура, както вече сме споменавали, ежедневието е изпълнено със символи. При подреждането на празничната трапеза, китайците сервират всичко в кръгла форма, която е символ на завършеност. Липсата на ъгли дава и възможност на всички да седнат близо един до друг. Патицата по пекински – ястие с вековна история, което се смята за национален символ на Китай, се счита за символ на вярност.

Ястията със сладко-кисел сос се приготвят от семейства, които се надяват на внуци. Думата кисел е омоним на внук. Сервирането на цяло пиле по време на честванията на Китайската Нова Година е символ за здрава семейна връзка. Юфката, пък, носи послание за дълголетие (старо суеверие твърди, че е на лош късмет да режете нудлите). На трапезата за Азиатската Нова година е задължително да присъстват и някои плодове. Запазвайки идеята за кръглата форма, се поднасят мандарини, портокали и помело, защото на цвят са близки до златото.

В Азия не се използва названието „Китайска нова година“, както тя е популярна у нас. Азиатците празнуват Лунната нова година, като празникът не се чества само в Китай, а в цяла Югоизточна Азия. Точната дата на Лунната нова година се определя от новолунието в края на месец януари или началото на февруари. За да бъде осветен пътят на настъпващата Нова година в Китай се запалват много фенери. Във Виетнам, пък, се запалват големи огньове и семействата се събират около тях. Традиционно, ястията с ориз се приготвят на въглища.

Не на последно място, по повод Азиатската Нова Година, ти напомняме за нашата игра и възможността да спечелиш страхотни награди. Постът, който ще ти даде шанс да участваш е тук, а Правилата може да видиш тук. Успех на всички!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *