fbpx

Годината на Водния тигър, или какво вещае 2022

Според китайския астрологичен календар, от 01 февруари 2022 г. влизаме в годината на Водния Тигър. Тигърът е свободен, пълен със сила и кураж, но и понякога по хищнически непредсказуем. Така че се подготви за предизвикателна, но и изпълнена с победи година, ако успееш правилно да преценяваш рисковете, които поемаш!

Тигърът е третият зодиакален знак в китайския хороскоп: Плъх, Вол, Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Коза, Маймуна, Петел, Куче и Прасе. Годината на водния тигър идва след Годината на вола и преди Годината на заека. Тигърът е символ на енергия, сила, защита, лидерство, увереност, уважение, смели идеи, но и на уязвимост, чувствителност и понякога егоизъм. Това е символът и на властта в китайската култура.

И понеже китайският хороскоп е изпъстрен със символи и значения, трябва да кажем, че неподвижният елемент на Тигъра е дърво, а от друга страна това е годината на водата, според китайските пет елемента (вода, дърво, земя, огън и желязо), която се символизира с чрния цвят. Ето защо 2022-ра се нарича и Ян Черен тигър. Дървото носи креативност, а водата – сила и свобода. Комбинацията е както вдъхновяваща, така и криеща опасности от поемането на прекалено много рискове и взимането на самонадеяни решения.

В китайския хороскоп годините на Тигъра са 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010 и 2022.

Годината е началото и на Водния цикъл, който пък носи здраве, щастие и късмет. Водната сила, обаче, също носи сила и непредсказуемост. Следващите години ще са особено важни и определящи за родените под знака на Маймуната и Змията. Освен това Водата носи живот, одухотвореност, мъдрост и дълбочина на чувствата. В Ян формата ѝ доминират любезност, паметливост, любознателност и много силна интуиция.

Ще се отнася до храната, знаем колко много символика и послания се крият в азиатската кулинарна традиция и този факт не подминава и честването на новата година. Различни късметлийски храни се поднасят по време на двуседмичното новогодишно празнуване, което ще стартира на 01 февруари.

В азиатската култура, както вече сме споменавали, ежедневието е изпълнено със символи. При подреждането на празничната трапеза, китайците сервират всичко в кръгла форма, която е символ на завършеност. Липсата на ъгли дава и възможност на всички да седнат близо един до друг. Патицата по пекински – ястие с вековна история, което се смята за национален символ на Китай, се счита за символ на вярност.

Ястията със сладко-кисел сос се приготвят от семейства, които се надяват на внуци. Думата кисел е омоним на внук. Сервирането на цяло пиле по време на честванията на Китайската Нова Година е символ за здрава семейна връзка. Юфката, пък, носи послание за дълголетие (старо суеверие твърди, че е на лош късмет да режете нудлите). На трапезата за Азиатската Нова година е задължително да присъстват и някои плодове. Запазвайки идеята за кръглата форма, се поднасят мандарини, портокали и помело, защото на цвят са близки до златото.

В Азия не се използва названието „Китайска нова година“, както тя е популярна у нас. Азиатците празнуват Лунната нова година, като празникът не се чества само в Китай, а в цяла Югоизточна Азия. Точната дата на Лунната нова година се определя от новолунието в края на месец януари или началото на февруари. За да бъде осветен пътят на настъпващата Нова година в Китай се запалват много фенери. Във Виетнам, пък, се запалват големи огньове и семействата се събират около тях. Традиционно, ястията с ориз се приготвят на въглища.

Не на последно място, по повод Азиатската Нова Година, ти напомняме за нашата игра и възможността да спечелиш страхотни награди. Постът, който ще ти даде шанс да участваш е тук, а Правилата може да видиш тук. Успех на всички!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Kikkoman България @ 2022. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.