fbpx

Символиката в Япония: част 1

Веднъж вече ви разказах за японските цветя и какво символизират те. Сега обаче смятам да ви представя няколко други символа, които имат особена важност в японската култура като цяло.
Ето напр. дизайнът на кимоното, включително и семейните гербове, често са от решаващо значение, за да се разбере повода, по който дадена дреха бива носена, от кого и по кое време на годината става това.

Пеперуди

Японците виждат пеперудите като душите на живите и мъртвите. Те се смятат за символ на радостта и дълголетие.

Шаран

На първо място символ на постоянство, шаранът също напомня и за вярност в брака и общо щастие.
В Япония шаранът най-често се среща в спокойни води, но той често е изобразяван и в движение, извит нагоре и пръскайки вода. Този мотив често е свързан с качествата, които са желани от младите мъже.

Цветовете на черешите

От периода Хейан (794 – 1185) насам, черешовият цвят е почитан от японците. Краткото време на цъфтеж и крехкостта на цветове са довели до асоциация с преходността на живота.
Масово, цветовете приличат на облаци, а падналите цветове може да се оприличи на сняг – изображения, които запленяват японската артистична чувствителност.

Хризантеми

Както при много символи в японската култура, символиката на хризантемата започва от китайците. Смятано е, че цветето има лечебни свойства при пиянство, нервни увреждания и общи отслабващи заболявания. Китайците от своя страна свързват хризантемата с издръжливостта и почтеността.

Японският интерес към хризантемата, като предмет за поезия и дизайн настъпва отново в периода Хейан (794 – 1185), а цветът става основен символ на есента.

Жерави

Жеравите в японските текстилни изделия по принцип символизират дълголетие и късмет. Те са най-тясно свързани с японската Нова година и сватбените церемонии.

От многото фигури, животни и произведения на изкуството, създадени от оригами, жеравът се прави най-често. Гигантски цветни колиета от жерави са често срещана гледка извън японските светилища и храмове.

Водно конче

В Япония водното конче е емблематично за бойните успехи, тъй като различни имена за насекомото са хомофони за думи, които означават “победа”. Също така е символ и на края на лятото и началото на есента.

Жаби

Двадесет и седем вида от жабите в света се намират в Япония. Благодарение на селското стопанство базирано на наводнено оризище, наличието на жаби се смята, че носи късмет. Освен това, жабата се е превърнала в създание, много обичано в поезията и изкуството. Керамични жаби често се продават в светилища, като японската дума за “жаба” е същата, както и за “да се (за)върнеш”.

Кое ви допадна като символ? Утре продължавам да знаете 🙂

2 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *