Лек, но интензивен вкус, благодарение на черния шоколад. А капка естествено ферментирал соев сос Kikkoman придава допълнителната умами дълбочина. Ето как трябва да изглежда перфектният мус!
Детайли
Порции
4
Време за подготовка
20 минути
Калории
2515 kJ / 604 kcal
Съставки
180 г черен шоколад (приблизително 53% какао)
3 с. л. захар
½ шушулка ванилия
½ портокал, настърган
2 яйца
150 мл бита сметана
4 с. л. разбита сметана
250 г малини
100 г черен шоколад
Приготвяне
- Отделете жълтъците от белтъците и ги сложете в две средно големи метални купи. Уверете се, че купата за белтъците е много чиста, за да сте сигурни, че те ще се стегнат по-късно.
- Нарежете шоколада и го разтопете в топлоустойчива купа върху водна баня.
- Междувременно вземете друга купа и разбийте сметаната до почти твърд сняг, след което разбийте белтъците на много твърд сняг.
- Сега разбийте жълтъците заедно със захарта, остърганите семена от ванилова шушулка, портокаловата кора и естествено ферментирал соев сос Kikkoman върху водна баня, докато сместа леко се сгъсти.
- Извадете сместа от мармитата и бързо разбъркайте твърдите белтъци, шоколада и сметаната в жълтъчната смес, един след друг.
- Изсипете това в купа с добър размер (не твърде голяма) и охладете за поне 60 минути.
- Преди да сервирате, поставете купчица бита сметана върху всеки шоколадов мус и украсете с малини и парченца черен шоколад.