Традиционни кюфтета, но не съвсем: първо им се придава уникален характер със соева марината с умами отенъка на Kikkoman естествено ферментирал соев сос, след това се пекат на скара, не се пържат и накрая се покриват с глазура от червени боровинки, напоена с портокалова кора и аромата на Kikkoman Терияки BBQ с мед. Комбинация, която ще накара вкусовите ви рецептори да се потопят в един истински свят на кулинарно удоволствие! Насладете се на BBQ сезона с още BBQ рецепти от Kikkoman!
Детайли
2 човека
60 минути
30 минути
1772 kJ / 424 kcal
Съставки
300 г пилешка кайма
1 яйце
2 ч.л. подправка заатар
1 щипка смляна люта чушка
1 щипка черен пипер
1½ супена лъжица галета
Съставки за глазурата
100 г червени боровинки
2 с.л. Kikkoman Терияки BBQ с мед
1 ч. л. настъргана портокалова кора
1 с. л. лимонов сок
1 щипка сух риган
1 люта чушка (по желание)
Приготвяне
- Смесете каймата с едно яйце, естествено ферментирал соев сос Kikkoman и подправките. Добавете галетата и разбъркайте отново, докато сместа може лесно да се оформи.
- Навлажнете ръцете си и оформете от сместа чисти кюфтета с диаметър около 3 см. Нанижете кюфтетата на порции от 3 до 5 и охладете за 1 час.
- Смесете боровинките с Kikkoman Терияки BBQ с мед, портокалова кора, лимонов сок и риган. Ако искате да се насладите още повече на отличен вкус, добавете ситно нарязан лют червен пипер на вкус.
- Намажете кюфтенцата с олио с помощта на четка. Печете на сгорещена скара за около 5 минути от всяка страна. След това намажете кюфтенцата с глазура от всяка страна и ги изпечете отново.
Съвети
- Вместо пилешка кайма може да използвате и свинска кайма или смес от смлени меса.
- Ястието може да се сервира и с любимата ви салата, а останалата марината от червени боровинки да се превърне във възхитителен дип.
- Като алтернатива на подправката заатар може да използвате комбинация от сушена мащерка, сусам, смрадлика (или настъргана лимонова кора) и щипка сол.