fbpx

Азиатската нова година: легенди, традиция, меню. Част 1

Азиатската лунна Нова година се празнува от над 1 милиард души по света.

  1. Китайската нова година или как наистина се нарича тя в Китай. В Китай не се използва названието „Китайска нова година“, както тя е популярна сред европейците. Китайците всъщност празнуват Лунната нова година, която е най-известна с названието си – Пролетен фестивал. Празникът не се чества само в Китай, а и в цяла Югоизточна Азия.
  2. Годината на Металния плъх и защо се счита за година на новото начало. На 25 януари 2020 г. започва Годината на Металния плъх, според азиатския календар. В китайската астрология има 12 знака или 12 животни, като се счита, че Металният плъх е първият знак. Той дава началото на нов цикъл за завъртане на 12-те зодии и затова се приема за символ на новото начало. Годината ще бъде подходяща за започване на нови проекти, осъществяване на нови идеи, смяна на работно място. Периодът ще бъде белязан от откриването на нови възможности и предизвикателства. Металният плъх, обаче, ни съветва да работим организирано, с начертан план и ясни цели и приоритети.
  3. Една от многото легенди ни разказва, че в древни времена Буда поканил всички животни, за да посрещнат заедно Новата година. На неговата покана, обаче се отзовали само 12 от тях. В знак на признателност, Буда им подарил по една година, която нарекъл на тях. Ето защо азиатският календар е разделен на цикъл от 12 години и на всяка една от тях съответства определено животно.
  4. Защо пищни огньове осветяват празненствата? Точната дата на Лунната нова година се определя от новолунието в края на месец януари или началото на февруари. За да бъде осветен пътят на настъпващата Нова година в Китай се запалват много фенери. Във Виетнам, пък, се запалват големи огньове и семействата се събират около тях. Традиционно, ястията с ориз се приготвят на въглища. Друга новогодишна легенда разказва за свиреп звяр, които се плашел от червения цвят. Затова той присъства в празничните тържества. Вярва се, че огънят, фойерверките, ярките светлини и силни шумове държат зверовете и духовете далеч.
  5. Храна за щастие или какво символизират храните. В азиатската култура, както вече сме споменавали, ежедневието е изпълнено със символи. На трапезата задължително присъстват оризови спагети – тестените нишки означават дълъг живот, приготвят се изключително внимателно, за да не бъдат счупени. С особено внимание се подхожда и при консумацията им, за да не бъдат случайно срязани или скъсани.

А какви още символи се крият в ястията, приготвени за Нова година, очаквайте в следващата ни статия. 😉

4 Responses

  1. Нарича се Лунна нова година/синйен/или Пролетен фестивал !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *