fbpx
аспержи

Аспержите, изисканият почерк в кухнята

Сезонът на аспержите точно започва. В зависимост от времето, брането на аспержи стартира през последните две седмици на април и продължава до около 20-25 юни. Аспержите имат страхотен вкус, когато са приготвени по класическия начин – с яйчен сос. Но те са дори още по-приятни, когато са в дует с любимия соев сос Kikkoman. Представяме няколко прости съвета за съхранението и готвенето на аспержи, които са гаранция за перфектен резултат!

1. Избор

Качеството на аспержите варира, както с всеки друг зеленчук. И това е нещо, което със сигурност всеки е забелязал, когато е избирал аспержи на пазара или в магазина. Разбира се, най-добрият вариант е да са пресни и откъснати или сутринта, или най-късно предишната вечер. Което означава, че ще трябва да се ограничим единствено в сезона им. А как да разберем дали са пресни? Крайчетата на аспержите трябва да са леко влажни или направо мокри и при лек натиск да пускат малко сок. Ако пък не са пресни, обикновено се усеща лек мирис на плесен или мухъл. Другият признак, че аспержите са свежи, е техният цвят – колкото по-наситен и преливащ е, толкова по-добри са.

2. Съхранение

Аспержите се съхраняват на студено, сухо и тъмно място – хладилникът е перфектно такова. Преди да ги сложим в него, може да ги завием в кърпа и после да ги сложим в плик, което ще запази свежестта им за поне 2-3 дена. Ако вече са обелени, съхранението е по същия начин, но само за ден или най-много два.

3. Белене

Преди да ги обелим, поставяме аспержите под силна струя студена вода, за да отстраним дори и най-малката прашинка пръст. Може да използваме стандартна белачка за зеленчуци или специална за аспержи – да, има и такова чудо! 🙂 Беленето е като при морков, но започва около сантиментър под върха на аспержа и се продължава до долния му край. Важно е да е обелен равномерно от всички страни и да е отстранен долния край, също както при морковите. Ако аспержите са по-зелени, не е нужно да се белят – трябва само да са измити много добре и да са отстранени дебелите краища на зеленчука. Ако пък не са много пресни – по-добре ще е да махнете горната половина.

4. Готвене

Най-важното е да сме сигурни, че при готвене, аспержите са покрити само с вода – за да сме сигурни и че всички техни важни съставки като витамини и минерали максимално ще се съхранят. Към водата добавяме около 1 с.л. естествено ферментирал соев сос Kikkoman на всеки литър вода. Ако аспержите ви горчат, може да добавите във водата щипка захар или няколко парченца бял хляб. Последната добавка е малко масло, разбира се.

Ако предварително сте кипнали водата и тогава добавяте аспержите, ще са ви необходими около 10 до 25 минути, за да са готови, в зависимост от това колко добре сварени ви трябват. Зелените аспержи обикновено са готови за около 7-8 минути. Може да пробвате с вилица или по-остър нож до каква степен са сварени, като леко ги боцнете.

5. Поднасяне

Обикновено аспержите се сервират с варени картофи, сурови или печени мезета (шунка, бекон), свинско или телешко филе, риба. Като сос може да ги залеете с яйчен, или друг по ваш избор. А най-простото решение – малко разтопено масло с няколко капки Kikkoman, винаги работи. 🙂

Ето и някои от любимите ни рецепти с аспержи:

Мариновани аспержи на скара… или барбекю

Салата с аспержи, моркови и соев сос

Печени пролетни агнешки ребърца с аспержи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *