Как се готви бързо и вкусно за 10 човека? Има начин – ето днешната ми рецепта е за японски зеленчуци в уок. Тук може да си припомним как се готви в уок тиган. А след това, от теорията можем да минем към практиката :).
Продукти:
1 чили чушка
400 г лук
300 г гъби шийтаке (или друг вид гъби)
400 г жълта чушка
600 г китайско зеле, нарязано
200 г цял зелен фасул, сладък
20 бейби царевички (консерва)
400 г кълнове от боб мунг
200 мл Кикоман Уок Сос
2 с.л.- царевично брашно
30 мл сусамово олио
Начин на приготвяне:
• Отстраняваме семките на лютата чушка и я нарежете на тънки ивици. Разрязваме луковите глави на половинки, а после на резенчета с дебелина около 1,5 см. Подготвяме гъбите шийтаке и ги разрязваме на четвъртинки.
• Отстраняваме семките на жълтата чушка и я нарязваме на парчета с големина около 2-3 cм. Отрязваме краищата на шушулките грах. Отцеждаме сока от малките царевички и бобовите кълнове.
• Набързо разбъркваме лука, гъбите шийтаке, чушките, шушулките грах , и царевичките при температура на олиото за готвене 170°C и ги отцеждаме.
• Загряваме олиото в уок тиган и запържваме в него лютата чушка. Добавяме нарязаното китайско зеле и бобовите кълнове и леко запържваме и тях. Добавяме в уока и останалите, предварително подготвени и обработени зеленчуци.
• Смесваме Kikkoman уок соса и царевично брашно и разбъркваме сместа в тигана докато се сгъсти.
Завършвам със задължителното: Приятен апетит!
За любопитните – ето още рецепти в уок тиган:
Зеленчукови нудъли в уок тиган