fbpx

Такос с риба и гуакамоле

Отново съм на вълна миксиране на културите. Този път ви предлагам да смесим испанската кухня с японската. Ще сготвим вкусни такос с гуакамоле и японски соев сос Кикоман, и с риба. Сложете най-хубавата си готварска престилка, усмихнете се широко и … към кухнята 🙂

Необходими продукти:

600 г пъстърва филе без кости, нарязана на кубчета
300 мл Кикоман соев сос
½ червени люти чушки (или по-малко, ако не обичате люто)soev-sos-normal
250 г бяло зеле, накъсано на листа
4 репички, нарязани на кръгчета
¼ малки лукчета, нарязани на тънки ленти
50 мл зехтин, екстра върджин
¾ ч.ч. нарязан прсен кориандър, плюс няколко цели листа за украса
12 малки царевични питки тортили
Мексикански чили сос за сервиране – по желание

Гуакамоле

2 броя авокадо, намачкани
2 скилидки чесън, ситно нарязани
60 мл сок от лайм
40 мл зехтин

Начин на приготвяне:

Първо приготвяме гуакамолето – Намачкваме с вилица обеленото авокадо в голяма купа и го подпряваме с чесъна, лайма, зехтина и сол на вкус.

Смесваме пъстървата с Кикоман соевия сос, чилито и 100 мл лимонов сок в голяма купа, замразяваме рибата в камерата за 10 минути, изваждаме я и изтискваме излишната течност от пъстървата. Междувременно смесваме зелето, репичките, лука, зехтина и останалия лимонов сок в друга купа. Оставяме зеленчуците да се овкусят. Преди да сервираме, добавяме кориандъра.

Загряваме тортилите според упътването на опаковката, напълваме ги с парчетата риба, зеленчуците и украсяваме отгоре с кориандър. Сервираме пожелание с чили сос.

Идея: Рибата е сурова, затова трябва да е максимално прясна. По желание същата рецепта може да приготвите с предварително сготвена риба – на пара или печена.

Притно хранене!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *