След горещия юнски уикенд започвам седмицата обнадеждена и с голямо желание за кулинарни авантюри. Днешната рецепта е със свинско месо, на някой може да му се стори сложничка, но аз бих казала, че по-скоро изисква повече внимание, време и търпение. Резултатът си заслужава. Основните герои в нея са свинско месо, Кикоман соев сос и люта горчица.
Продукти:
500 г свински ребра или врат
300 мл саке или бяло вино
6 с.л. захар
120 мл Кикоман соев сос
2 скилидки чесън
1 парче джинджифил, около 4 см.
2 с.л. олио
20 г средно люта горчица
200 г спанак
60 г зелен фасул
Начин на приготвяне:
Първо, трябва да направим бульон от 80 мл вода, саке, захар и соевия сос. Оставяме сместа да заври. Обелваме чесъна и джинджифила и ги добавяме в бульона.
Нарязваме месото на квадратни парчета с големина 5-6 см и го изпържваме на висока температура от всички страни, като отвътре то трябва да остане сурово. Измиваме месото под вода, така че да падне излишната мазнина. Изсипваме го в бульона и го варим в тенджера под налягане за 40-45 минути. Оставяме го в хладилника да престои една нощ.
С лъжица отстраняваме мазнина от повърхността на бульона и изваждаме парчетата месо. Прецеждаме бульона и отново го затопляме. Пак махаме мазнината, пак го прецеждаме. Овкусяваме го с горчица.
Измиваме и бланшираме спанака и зеления фасул. Сервираме свинското със зеленчуците. За финал поливаме порцията с малко сос.
Какво да сложим за компания на тази пикантно очарователна гозба? Предлагам това да бъде: