fbpx

Суши ритуали

Сушито в България придобива все по-голяма популярност. Въпрос на стил, на престиж или на екзотично усещане е да хапнеш суши с приятели в суши бар или на домашно парти. Всички обичат суши – и деца, и възрастни. Отскоро има и соев сос Тамари без глутен, специално създаден за хората с алергии. Така че нищо да не може да застане между вас и любимото ви суши.
А знаете ли кои са “правилата” при ядене на суши?
1. Традиционно суши се сервира върху дървено плато, където суши рулцата изглеждат много симпатично, придружени с малка купичка соев сос за топене. Японците ядат обичайно с дървени пръчици, но суши може да се яде и с пръсти. Потопете рулцето суши в соевия сос и го изяжте! Запомнете, че не е прието да поливате сушито със соса!
2. Когато ядете суши “нигири”, потопете горната част, а не страната откъм ориза.
3. Между две рулца суши хапнете парченце джинджифилова паста, за да неутрализирате вкуса.4. Преди да започнете да ядете суши японците не казват: “Добър апетит” , а “Itadakimasu”. Буквално преведено означава “Започвам да ям”. След като се нахранят японците благодарят на домакина за сушито като казват: “Gochiso sama deshita” или “Благодаря ви за храната”.

5. Обичайно със сушито върви японски зелен чай (sencha tea) или със  саке (японско оризово вино) като аперитив преди храната или заедно с храната.

За отличен вкус използвайте соевия сос Кикоман.

 

 

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.