fbpx

Суши ритуали

Сушито в България придобива все по-голяма популярност. Въпрос на стил, на престиж или на екзотично усещане е да хапнеш суши с приятели в суши бар или на домашно парти. Всички обичат суши – и деца, и възрастни. Отскоро има и соев сос Тамари без глутен, специално създаден за хората с алергии. Така че нищо да не може да застане между вас и любимото ви суши.
А знаете ли кои са “правилата” при ядене на суши?
1. Традиционно суши се сервира върху дървено плато, където суши рулцата изглеждат много симпатично, придружени с малка купичка соев сос за топене. Японците ядат обичайно с дървени пръчици, но суши може да се яде и с пръсти. Потопете рулцето суши в соевия сос и го изяжте! Запомнете, че не е прието да поливате сушито със соса!
2. Когато ядете суши “нигири”, потопете горната част, а не страната откъм ориза.
3. Между две рулца суши хапнете парченце джинджифилова паста, за да неутрализирате вкуса.4. Преди да започнете да ядете суши японците не казват: “Добър апетит” , а “Itadakimasu”. Буквално преведено означава “Започвам да ям”. След като се нахранят японците благодарят на домакина за сушито като казват: “Gochiso sama deshita” или “Благодаря ви за храната”.

5. Обичайно със сушито върви японски зелен чай (sencha tea) или със  саке (японско оризово вино) като аперитив преди храната или заедно с храната.

За отличен вкус използвайте соевия сос Кикоман.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *