Насладете се на поредната изумително вкусна лятна рецепта на Теди Титова от Домашни вкусотии, която този път ни предлага едно фантастично веджи решение за лек обяд или вечерно предястие. Разбира се, комбинацията от разнообразни зеленчуци зависи изцяло от вас, но вкусът и ароматът на Kikkoman LIGHT с по-малко сол, Kikkoman PONZU цитрус и Kikkoman препечено сусамово олио са абсолютно незаменими. И така, приятен апетит!
Детайли
Порции
2 човека
Време за приготвяне
10 минути
Време за готвене
15 минути
Съставки
2 малки глави лук
1 зелена чушка
200 г тиквички
200 г картофи
1 морков
1 с.л. зехтин
10 с.л. фини овесени ядки
3 с.л. Kikkoman LIGHT
1 яйце
2 скилидки чесън
2 с.л. копър
Съставки за соса
1 скилидка чесън
20 г фъстъчено масло
1 с.л. копър
черен пипер
1 с.л. Kikkoman PONZU цитрус
100 мл вода
Приготвяне
- Първата стъпка от рецептата за летни зеленчукови кюфтенца е настъргването на нарязването на зеленчуците. Започвате с лука, който се нарязва на ситно, след това чушката – също на ситно, морковът и картофът се настъргват на ренде. Тиквичката също се настъргва на ренде, но тя трябва да се отцеди добре. След това всички зеленчуци се слагат в дълбока купа.
- Към зеленчуците се добавят чесън, копър, зехтин и соевият сос Kikkoman LIGHT.
- За “спояване” на сместа се добавят фини овесени ядки и едно яйце. След това зеленчуковата смес се охлажда за 30 минути в хладилник.
- Кюфтенцата се оформят с помощта на лъжица за сладолед, поставят се върху тава, покрита с хартия за печене. Изпичат се на горен и долен реотан в топла фурна на 200 градуса за 30 минути.
- През това време се приготвя фъстъченият сос: в блендер се слагат чесън, копър, фъстъчено масло, Kikkoman PONZU цитрус сосът, Kikkoman препечено сусамово олио, черен пипер и вода. Блендира се до желаната гъстота.