fbpx

Пълнена хокайдо тиква с гъби и шамфъстък

Когато става въпрос за тиква хокайдо, едно от най-важните неща не е самата тиква, а пълнежът! А тази рецепта ни е една от любимите, защото плънката, наистина, е повече от превъзходна, комбинираща булгур пшеница, гъби, шамфъстък и, рабира се, уникалния умами вкус на естествено ферментиралия соев сос Kikkoman. Приятен апетит!

Детайли

Порции

4 човека

Време за подготовка

15 минути

Време за готвене

75 минути

Калории

<strong>1919 kJ / 458 kcal</strong>

Съставки

  • 1 тиква хокайдо, около 1 кг

  • 100 г булгур

  • 3 с.л. естествено ферментирал соев сос Kikkoman

  • 200 г гъби по избор (оригиналната рецепта е с кладница)

  • 60 г шамфъстък (само ядките)

  • 1 ч.л. куркума

  • 125 мл вода

  • 80 г масло

  • 3 с.л. зехтин

  • 1 портокал

Приготвяне

  • Смесете сухия булгур с куркумата и 1 супена лъжица зехтин.
  • Оставете водата да заври и я изсипете върху булгура. След това го оставете да престои покрит на котлон за около 10 минути.
  • Накъсайте гъбите на дълги ивици и ги задушете с 2 с. л. рзехтин до златисто кафяво. Свалете тигана от котлона и добавете естествено ферментиралия соев сос Kikkoman.
  • След това гъбите се нарязват на ситно и се смесват със сварения булгур, шамфъстъка, портокаловата кора и маслото.
  • Междувременно, загрейте фурната до 180 °C, изплакнете тиквата и отрежете горната четвърт. Отрежете много плитко парче в долната част на тиквата, за да й придадете по-голяма стабилност и да не се търкаля. Изстържете вътрешността на тиквата с помощта на лъжица и напълнете със сместа от булгур и гъби.
  • Покрийте с фолио и печете на средната скара на фурната за приблизително около 25 минути. След това отстранете фолиото и оставете за още около 10 минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.