Когато става въпрос за тиква хокайдо, едно от най-важните неща не е самата тиква, а пълнежът! А тази рецепта ни е една от любимите, защото плънката, наистина, е повече от превъзходна, комбинираща булгур пшеница, гъби, шамфъстък и, рабира се, уникалния умами вкус на естествено ферментиралия соев сос Kikkoman. Приятен апетит!
Детайли
Порции
4 човека
Време за подготовка
15 минути
Време за готвене
75 минути
Калории
<strong>1919 kJ / 458 kcal</strong>
Съставки
1 тиква хокайдо, около 1 кг
100 г булгур
200 г гъби по избор (оригиналната рецепта е с кладница)
60 г шамфъстък (само ядките)
1 ч.л. куркума
125 мл вода
80 г масло
3 с.л. зехтин
1 портокал
Приготвяне
- Смесете сухия булгур с куркумата и 1 супена лъжица зехтин.
- Оставете водата да заври и я изсипете върху булгура. След това го оставете да престои покрит на котлон за около 10 минути.
- Накъсайте гъбите на дълги ивици и ги задушете с 2 с. л. рзехтин до златисто кафяво. Свалете тигана от котлона и добавете естествено ферментиралия соев сос Kikkoman.
- След това гъбите се нарязват на ситно и се смесват със сварения булгур, шамфъстъка, портокаловата кора и маслото.
- Междувременно, загрейте фурната до 180 °C, изплакнете тиквата и отрежете горната четвърт. Отрежете много плитко парче в долната част на тиквата, за да й придадете по-голяма стабилност и да не се търкаля. Изстържете вътрешността на тиквата с помощта на лъжица и напълнете със сместа от булгур и гъби.
- Покрийте с фолио и печете на средната скара на фурната за приблизително около 25 минути. След това отстранете фолиото и оставете за още около 10 минути.