Японската кухня си служи с редица традиционни продукти, които са познати и често употребявани и по нашите ширини, но в нея се срещат и наистина необичайни храни.
Разказваме ви за трите може би най-странни продукта, които можете да опитате в Япония… ако посмеете!
Сурово конско месо
Ясно е, че японците консумират сурова риба в изобилие и по различни начини. Но знаете ли, че похапват и сурово месо – съвсем алангле поднесеното конско месо е истински деликатес. Нарича се Basashi и се сервира нарязано на тънко и предварително мариновано в соев сос и джинджифил.
Ферментирали соеви зърна
Това традиционно ястие се нарича Natto и е балсам за небцето на японеца, но за хората от другите части на света често е трудно да се насилят да го опитат. Ферментиралите соеви зърна имат изключително остър аромат, непоносим за мнозина, освен това консистенцията и текстурата им постоянно напомня, че опитвате нещо развалено… Обикновенно Natto се сервира върху ориз и се подправя със соев сос.
“Белите деца”
Или на японски – Shirako. Името не е случайно – ястието всъщност представлява сперма от риба. Мнозина твърдят, че осмелилите се да го опитат няма да съжаляват. Напомнящо на най-нежен хайвер, с характерен аромат, маслено и с приятна текстура, Shirako се топи в устата. Може да се сервира топло или студено и обикновено се хапва като предястие.