Мочи са традиционни японски сладки, които се приготвят със сладко оризово брашно.
Любопитно е, че освен като десерт и компонент в сладки изкушения, мочи могат да се използват и в солени ястия.
Вариациите им са най-разнообразни – могат да се приготвят с различни аромати и добавки, но ние ви предлагаме една класическа рецепта. Мочи се приготвят бързо – опитайте смело този много вкусен и интересен десерт.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. мочико (брашно за мочи) – това е специалното оризово брашно за приготвянето на тези сладки, но спокойно можете да го замените с обикновено оризово брашно, смесено с бяло брашно. С кокосово брашно също се получава резултат, много близък до оригиналния, както и с добавка на царевично нишесте към брашняната смес.)
- 2 ч.ч. вода (към нея можете да добавите аромат по желание – ликьор, кафе, портокалова есенция и др.)
- 1 ч.ч. захар
- ванилия, други аромати – по желание. Може и да оцветите сладките.
Смесете брашното и захарта. Разбъркайте добре. Прибавете и ванилията. Изсипете водата и започнете да бъркате, оформяйки тесто. То става много рядко. Традиционно мочи се готвят на пара, но ако нямате такъв уред, използвайте микровълнова печка. Разстелете тестото в подходящ съд, като, ако е необходимо, го намаслете, за да е по-лесно за работа. Покрийте съда и пуснете печката на средна мощност за около 5-7 мин. След това, когато тестото се охлади, оформете топчета. Оваляйте ги в пудра захар, кокосови стърготини, нишесте или оризово брашно.
Друг варинт е да приготвите сладките на водна баня – като покриете съда, в който е тестото, с капак.
6 Responses
А дали имате информация къде в София се продава такова брашно или дори уебсайт от чужбина, който доставя до България на разумна цена?
Опитвах да направя мочи с обикновено оризово брашно и определено не се получи това, което очаквах :/
Vessy, ние обикновено намираме подобни съставки в магазинчетата около Женския пазар, по-специално на ул. Цар Самуил. А ако няма там, със сигурност могат да Ви посъветват къде да откриете. Междувременно, ако открием и оналйн опция, ще я споделим. 🙂
Здравейте и (едно закъсняло, но голямо) благодаря за информацията.
Веднъж да се свърши с това извънредно положение и ще скокна да потърся там 🙂
Бъдете здрави!
Vessy, бъдете здрава и Вие! Хубава и усмихната празнична семдица! 🙂
А това дали е същото брашно :
http://www.starlight8.com/orizovo-brashno-1-kg.html
Здравейте, Васко! 🙂 Това брашно със сигруност става за японските сладки Мочи. Съветваме Ви единствено да бъдете сигурни в качеството, произхода и съставките на този или който и да е друг продукт, който избирате. 🙂