Типично за азиатската кухня е сладко-киселият вкус на храната. Смесването на вкусовете е истински рай за небцето и придава неповторима екзотика за всяка рецепта. Днес ви предлагам моето японско “Сладко-кисело свинско с Кикоман соевия сос”.
Необходими продукти:
1с.л. царевично нишесте
1 с.л. Кикоман соев сос
1 кг свинско без кост, нарязано на кубчета
2 с.л. олио
2 моркова, нарязани на тънки кръгчета/лентички
1 глава лук, ситно нарязана
1 зелена чушка, нарязана на квадрати
1 с.л. Кикоман сладък соев сос
1 консерва ананас от консерва, изцеден от сиропа
Начин на приготвяне:
Смесваме царевичното нишесте и соевия сос в купа и накисваме в сместа свинското. Изпържваме свинското докато покафене. Наливаме в тигана/тенджерата 1/4 ч.ч. вода. Покриваме с капак и готвим 20 мин., като периодически го разбъркваме. Прибавяме морковите, чушката и сладкия Кикоман соев сос. Оставяме ястието да заври, намаляваме котлона, захлупваме с капак и готвим още 10 минути, като разбъркваме периодически.
Накрая прибавяме парченца ананас. Готвим докато ананасът поеме топлината, соса и аромата – 3-4 минути.
Сервираме ястието по класическия азиатски вкус – върху ориз.
Нека ви припомня:
Как да приготвим ориз в домашни условия