Омлетът е едно от най-лесните ястия, аламинут. На тази японска рецепта обаче й слагам време на приготвяне 30 минути, но само защото в него освен яйца има и спанак. Неповторимият вкус идва от качествения соев сос Кикоман. Припомням, че вече има и Кикоман соев сос без глутен – Тамари сос. Малко повече труд, но двойно повече вкусно ядене!
Необходими продукти:
Малко олио
150 г спанак
щипка сол, щипка черен пипер
5-6 пресни яйца
5-6 рачешки ролца
15 г зърна сладка царевица
За соса:
1 глава пресен зелен лук или праз – зависи от сезона
100 мл пилешки бульон
1 с.л. Кикоман соев сос
15 мл саке
15 мл ябълков оцет
5-6 г захар
1 1/2 с.л. картофено нишесте
30 мл вода
Начин на приготвяне:
Загряваме в плосък тиган олиото и изпържваме спанака. Овкусяваме го със сол и пипер и го оставяме настрана да изстине. Нарязваме пресния лук на равни кръгчета. Счупваме яйцата в голяма купа и ги разбиваме. Добавяме нарязаните рачешки ролца, спанака и царевицата и отново разбъркваме.
В тиган загряваме олио, добавяме яйцената смес – нека е с дебелина около 0,5 см. Готвим до готовност, без да го прегъваме на две. Изваждаме го от тигана.
В тигана сипваме соса и го оставяме да заври. Смесваме соса с картофеното нишесте и водата. Сервираме омлета в чиния и го поливаме със соса. Поръсваме с кръгчета зелен лук.
Какво му липсва на този омлет? Ами, компания, разбира се:
Японска зеленчукова супа със соев сос