fbpx
печене, печива, брашно, тесто

Печивата със соев сос: версия 2.0

Смесете маслото, брашното и млякото, след това добавете малко соев сос… Какво беше това? Соев сос в сместа за печене? Не е толкова необичайно, ако се замислите. В края на краищата, баба ви не ви ли е казвала винаги, че трябва да сложите щипка сол в сместа за печене, дори и да е сладка? Това е същият принцип като слагането на щипка захар в солени ястия. Ще отидем само още една крачка напред в използването на Kikkoman естествено ферментирал соев сос като подправка за смес за печене. Можете да го наречете „печене 2.0“. Той завършва перфектно вкуса и прави резултата невероятно наситен.

Има всякакви печива. Обикновено, свързваме печенето с бисквити, сладкиши или мъфини. Но хлябът, пицата и кишът са чудесни примери за солени или дори пикантни печива. Можете да замените солта в повечето ястия именно със соев сос. И така, от тук нататък каквото и да изпечете, не забравяйте „щипката соев сос“. 🙂

Обикновени бисквити с масло

Съставки: 250 г брашно, 125 г масло, 1 жълтък, 2 с.л. Kikkoman естествено ферментирал соев сос

Приготвяне: пресейте в купа брашното и го смесете с Kikkoman естествено ферментирал соев сос. Направете кладенче в средата и добавете маслото и жълтъка. Оформете тесто и хубаво го месете поне около 15 минути. След това го сложете в хладилника за около 30 минути. Като го изкарате от хладилника, оставете го да отпусне малко за около 15 минути. Офоремете руло (като за сладък салам) и нарежете на филийки. Подредете готовите бисквити в тава и изпечете, като степента на изпичане зависи от предпочитанията ви.

Класическо тесто с мая

Съставки: 20 г прясна мая, 80 г захар, 600 г брашно, 250 мл топло мляко, 2 жълтъка, 100 масло, 6 с.л. Kikkoman естествено ферментирал соев сос

Приготвяне: натрошете маята и поръсете отгоре 20-ина грама захар, разбъркайте до хомогенна смес и след това оставете да престои за около 2 минути. Сложете брашното в купа и направете кладенче в средата. Добавете млякото, останалата захар, млякото и жълтъците. Добавете също маслото и Kikkoman естествено ферментирал соев сос и използвайте точилка за месене, за да омесите сместа до получаването на меко и гладко тесто. Покрийте и поставете на топло място да втаса за 30-40 минути.

Тесто за пица

Съставки за около 4 малки пици: 500 г брашно, 30 г прясна мая, 1 ч.л. захар,  3 с.л. Kikkoman естествено ферментирал соев сос, 5 с.л. олио

Приготвяне: сложете брашното в купа и оформете кладенче в средата. Добавете маята, захарта, Kikkoman естествено ферментирал соев сос, 300 мл хладка топла вода и олио. Месете, докато не постигнете хубаво меко тесто. Покрийте и поставете на топло място да втаса, докато тестото почти удвои обема си. Разточете на 4 кръгли основи върху набрашнена повърхност, поставете върху тава за печене и покрийте с гарнитура по ваш избор.

Тесто за хляб

Съставки: 500 г брашно, 3 с.л. Kikkoman естествено ферментирал соев сос, 30 г прясна мая, 250 мл хладка вода

Приготвяне: сложете брашното в купа. Разтворете маята във водата и Kikkoman естествено ферментирал соев сос, след което я добавете към брашното. Омесете първо с миксер, а после и с точилка за месене или с ръце.

Смес за палачинки

Съставки за около 10 палачинки: 250 г брашно, 500 мл мляко, 3 яйца, 1 с.л. Kikkoman естествено ферментирал соев сос

Приготвяне: постепенно една след друга смесете всички съставки. Добавете брашното внимателно, за да предотвратите образуването на бучки. След това загрейте малко олио в тиган. Палачинките имат вкусен сладък вкус със захар или шоколад, чубрица с домати, гъби, спанак или друг пълнеж на вкус.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Kikkoman България @ 2021. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.