Смесете маслото, брашното и млякото, след това добавете малко соев сос… Какво беше това? Соев сос в сместа за печене? Не е толкова необичайно, ако се замислите. В края на краищата, баба ви не ви ли е казвала винаги, че трябва да сложите щипка сол в сместа за печене, дори и да е сладка? Това е същият принцип като слагането на щипка захар в солени ястия. Ще отидем само още една крачка напред в използването на Kikkoman естествено ферментирал соев сос като подправка за смес за печене. Можете да го наречете „печене 2.0“. Той завършва перфектно вкуса и прави резултата невероятно наситен.
Има всякакви печива. Обикновено, свързваме печенето с бисквити, сладкиши или мъфини. Но хлябът, пицата и кишът са чудесни примери за солени или дори пикантни печива. Можете да замените солта в повечето ястия именно със соев сос. И така, от тук нататък каквото и да изпечете, не забравяйте „щипката соев сос“. 🙂
Обикновени бисквити с масло
Съставки: 250 г брашно, 125 г масло, 1 жълтък, 2 с.л. Kikkoman естествено ферментирал соев сос
Приготвяне: пресейте в купа брашното и го смесете с Kikkoman естествено ферментирал соев сос. Направете кладенче в средата и добавете маслото и жълтъка. Оформете тесто и хубаво го месете поне около 15 минути. След това го сложете в хладилника за около 30 минути. Като го изкарате от хладилника, оставете го да отпусне малко за около 15 минути. Офоремете руло (като за сладък салам) и нарежете на филийки. Подредете готовите бисквити в тава и изпечете, като степента на изпичане зависи от предпочитанията ви.
Класическо тесто с мая
Съставки: 20 г прясна мая, 80 г захар, 600 г брашно, 250 мл топло мляко, 2 жълтъка, 100 масло, 6 с.л. Kikkoman естествено ферментирал соев сос
Приготвяне: натрошете маята и поръсете отгоре 20-ина грама захар, разбъркайте до хомогенна смес и след това оставете да престои за около 2 минути. Сложете брашното в купа и направете кладенче в средата. Добавете млякото, останалата захар, млякото и жълтъците. Добавете също маслото и Kikkoman естествено ферментирал соев сос и използвайте точилка за месене, за да омесите сместа до получаването на меко и гладко тесто. Покрийте и поставете на топло място да втаса за 30-40 минути.
Тесто за пица
Съставки за около 4 малки пици: 500 г брашно, 30 г прясна мая, 1 ч.л. захар, 3 с.л. Kikkoman естествено ферментирал соев сос, 5 с.л. олио
Приготвяне: сложете брашното в купа и оформете кладенче в средата. Добавете маята, захарта, Kikkoman естествено ферментирал соев сос, 300 мл хладка топла вода и олио. Месете, докато не постигнете хубаво меко тесто. Покрийте и поставете на топло място да втаса, докато тестото почти удвои обема си. Разточете на 4 кръгли основи върху набрашнена повърхност, поставете върху тава за печене и покрийте с гарнитура по ваш избор.
Тесто за хляб
Съставки: 500 г брашно, 3 с.л. Kikkoman естествено ферментирал соев сос, 30 г прясна мая, 250 мл хладка вода
Приготвяне: сложете брашното в купа. Разтворете маята във водата и Kikkoman естествено ферментирал соев сос, след което я добавете към брашното. Омесете първо с миксер, а после и с точилка за месене или с ръце.
Смес за палачинки
Съставки за около 10 палачинки: 250 г брашно, 500 мл мляко, 3 яйца, 1 с.л. Kikkoman естествено ферментирал соев сос
Приготвяне: постепенно една след друга смесете всички съставки. Добавете брашното внимателно, за да предотвратите образуването на бучки. След това загрейте малко олио в тиган. Палачинките имат вкусен сладък вкус със захар или шоколад, чубрица с домати, гъби, спанак или друг пълнеж на вкус.