fbpx

Най-използваните подправки в света

Ясно е – нито едно кулинарно изкушение не може без тях. Кои са любимите ви подправки?

Вижте най-използваните по света!

Черен пипер

Едва ли е изненада, че черният пипер е сред най-употребяваните подправки. Той върви на всичко – ароматът му е любим на мнозина и той се е превърнал в неизменна добавка на не едно традиционно ястие.

Босилек

Не си мислете, че се употребява само в италианската кухня. Много е популярен и пресен – като свежа билка, и сушен. Чудесен е, добавен към меса, риби, салати.

Майорана

В България не е от най-популярните подправки, но все повече хора я въвеждат в менюто си. Придава свеж и характерен аромат, свикнете ли да готвите с нея – ще я обикнете.

Къри

Кърито отдавна не се използва само за приготвяне на по-екзотични ястия – вкусът ми толкова се харесва на мнозина, че с къри започват да се подправят наглед нямащи нищо общо с него ястия. Неизменна част и от редица сосове.

Риган

Чудесно отваря вкуса на редица меса, риба, сосове, гарнитури. Сравнително универсална подправка, която отива на много храни.

Розмарин

Доста остър на вкус и дори горчив, ако прекалите с него. Или ще се влюбите в розмарина, или няма да го използвате отново.

Мащерка

Свеж, нежен и ненатрапчив вкус, които прекрасно може да допълни най-различни ястия. Много е подходяща за мариноване на различно месо и риба.

От сладките подправки водещи са канелата, карамфила, ванилията и индийското орехче. Имайте предвид, че индийското орехче се използва в редица солени ястия и в някои страни даже е по-популярно като допълнение именно към тях. У нас най-често го свързваме с десерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *