fbpx

Мочи: десерт, за който са нужни двама

Сладки топчета, направени от лепкав ориз. Това е мочи – традиционният японски десерт, който набира все повече популярност и в България. Обикновено в мочи ще намерите още различни плодове, ядки, дори червен фасул, които правят вкуса му уникален. Нещо повече – японците смятат, че в този десерт е въплътен „духът на ориза“. Сигурна съм, че вече предизвиках любопитството ви. А за да го задържа, ще ви споделя още интересни факти за този вкусен десерт.

„Мочизуки“

В Япония традиционното приготвяне на мочи се случва на церемония, която се нарича „мочизуки“. Обикновено тя е част от новогодишните тържества и се извършва между 25 и 28 декември.

Винаги двама

За да бъде направен десертът, са необходими двама души. Докато единият раздробява приготвения на пара ориз, удряйки го с голям дървен чук, другият трябва да преобръща получилото се оризово тесто след всеки удар.

И като храна, и като украса

Не е задължително мочи винаги да се изяжда. Отново по новогодишните празници японците използват вкусния десерт и за традиционна декорация, известна като „кагами мочи“. И тъй като с времето мочи се втвърдява, на 11 януари хората чупят тази декорация за късмет.

Енергия без глутен

Мочи дава на тялото много калории без глутен. Затова в миналото японските фермери са се хранили предимно с този десерт, за да могат да увеличат издръжливостта си през зимата.

Различни вкусове Мочи може да бъде приготвен с различни вкусове. Някои дори са съобразени с конкретния сезон. Не е изключение десертът да се приготви в специален вкус, традиционен за някои празници, като например Деня на детето.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Kikkoman България @ 2022. Всички права запазени. Изработка от Kickstart Studio.