fbpx

Мочи: десерт, за който са нужни двама

Сладки топчета, направени от лепкав ориз. Това е мочи – традиционният японски десерт, който набира все повече популярност и в България. Обикновено в мочи ще намерите още различни плодове, ядки, дори червен фасул, които правят вкуса му уникален. Нещо повече – японците смятат, че в този десерт е въплътен „духът на ориза“. Сигурна съм, че вече предизвиках любопитството ви. А за да го задържа, ще ви споделя още интересни факти за този вкусен десерт.

„Мочизуки“

В Япония традиционното приготвяне на мочи се случва на церемония, която се нарича „мочизуки“. Обикновено тя е част от новогодишните тържества и се извършва между 25 и 28 декември.

Винаги двама

За да бъде направен десертът, са необходими двама души. Докато единият раздробява приготвения на пара ориз, удряйки го с голям дървен чук, другият трябва да преобръща получилото се оризово тесто след всеки удар.

И като храна, и като украса

Не е задължително мочи винаги да се изяжда. Отново по новогодишните празници японците използват вкусния десерт и за традиционна декорация, известна като „кагами мочи“. И тъй като с времето мочи се втвърдява, на 11 януари хората чупят тази декорация за късмет.

Енергия без глутен

Мочи дава на тялото много калории без глутен. Затова в миналото японските фермери са се хранили предимно с този десерт, за да могат да увеличат издръжливостта си през зимата.

Различни вкусове Мочи може да бъде приготвен с различни вкусове. Някои дори са съобразени с конкретния сезон. Не е изключение десертът да се приготви в специален вкус, традиционен за някои празници, като например Деня на детето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *