Представям ви Михаела Михайлова – едно младо момиче, което готви суши почти всяка седмица. Ако се случи да ви покани на гости, бъдете сигурни, че ще ви нахрани със суши. След като прочетете нейните отговори, ще разберете, че суши изобщо не е трудно за приготвяне. Е, само ако сте търпеливи, прецизни и спазвате няколко правила. (Тук е мястото да припомня едно видео Как да приготвим суши в домашни условия.)
Как дойде любовта ти към суши?
Винаги съм обичала да готвя, като едно от най-любимите ми ястия е суши.Когато бях на 10 години, при eдно от пътуванията на семейството ми в чужбина, една жена ми показа как да направя суши. От тогава станах фен на това традиционно японско ястие.
Готвиш по класически рецепти или влагаш творчество? Коя ти е любимата рецепта?
Използвам класически рецепти, но обичам леко да ги променям като прибавям нещо мое. Любимата ми рецепта е суши с панирано пиле, листа от зелена салата, краставица, авокадо и майонезен сос.
Кои са 5-те най-важни неща, за да сготвиш вкусно японско суши?
Петтe най-важни продукта, които всеки суши фен трябва да има са: специалните водорасли нури,ориз за суши, качествен соев сос (аз използвам Kikkoman) и оцет (японски или винен), вода (може да не звучи много важно, но е ключов елемент при правенетo на суши) и някакъв пълнеж – зеленчуци (краставица или авокадо) или морски дарове (скариди,калмари,октопод) или сьомга.
Сподели няколко съвета за начинаещите любители-готвачи на суши?
*снабдете се с остър нож за рязане на водораслите нури
*пригответе си купа с вода или с оцет, защото оризът е много лепкав
*след като приготвяте оризът, изчакайте го малко да изстине
*не режете веднага сушито, а го сложете за десетина минути да изстине в хладилника
*ако искате да оризът да се овкуси по-добре, прибавете малко сол и захар към оцета в малко тиганче, докато солта и захарта не се изпарят и след това го изсипите в ориза.
Пожелай нещо на любителите-кулинари, които харесват суши, но още не са имали смелостта да си го сготвят у дома?
Всеки може да сготви суши, само трябва да има търпение. Ако веднъж не стане както очакваното, да не се отказва, защото следвашият път ще знае каква грешка е допуснал. Много е важно и да си прецизен, и да не бързаш, готвенето на суши изисква време. Пожелавам на всеки да опита да го приготви, защото домашното суши е прекрасно и дори по-хубаво на вкус от приготвеното в магазина или ресторанта.
ПП – Надяваме се, че днес, утре или съвсем скоро ще си сготвите у дома суши. Затова ето – припомням ви две рецепти:
Вегетарианско Темаки