В средата на седмицата сме, а вече мечтая за уикенда. Обичам много да събирам приятели вкъщи и да им приготвям японски ястия. Днес ще ви издам една тайна – част от съботното ми меню. Рецептата е за 10 порции, а ако ви трябват по-малко, просто намалете количеството на продуктите. Главен герой и незаменим участник в морската салата е японският соев сос Кикоман – не го забравяйте :).
Продукти за 10 порции:
700 г спагети
20 кралски скариди
400 г калмари
20 стръкчета зелени аспержи /или зелен лук/
1/2 кг чери домати
няколко жълти чушки
една връзка рукола
5 с.л. зехтин
5 с.л. Кикоман соев сос
80 г сладка зърнеста горчица
Начин на приготвяне:
Сваряваме спагетите по описанието на опаковката и ги изцеждаме добре от водата. Измиваме и обелваме кралските скариди и калмарите и ги нарязваме на хапки. Обелваме аспержите и ги нарязваме на парчета по 3 см. Измиваме половин кг чери домати. Измиваме жълтата чушка и я нарязваме на ленти. Измиваме руколата и я изцеждаме добре от водата.
За дресинга: Смесваме зехтина, соевият сос и горчицата в купичка.
Накрая смесваме спагетите, морските дарове и зеленчуците и поливаме с дресинга.
Добър апетит!
За любознателните давам още едно предложение – моето второ ястие към таки морска салата ще бъде:
Японски пържени зеленчуци в уок
2 Responses
Преди няколко дена се опитах да ги проготвя и доло горе ми се получи. Надявам се с времето да се усъваршенствам!
Варенето и беленето на скаридите тук може би са най-пипкавата част 🙂