Японците ядат много риба. Различни видове. Някои от тях не се намират лесно по нашите магазини. Затова може да ги заменим с друг вид или с любимата ни риба. В днешната ми оригинална рецепта се използва опашката на monkfish – хищна морска риба, страховита на вид, но познавачи казват, че е една от най-вкусните. За маринатата и гарнитурата използвам качествения Кикоман соев сос.
Ето и нужните продукти:
400 г опашка от monkfish, нарязана на шайби
2 с.л. Кикоман соев сос
1 ч.ч. кисело мляко
50 г пресен джинджифил
1 лимон
За гарнитура:
2 червени чушки, 1 жълта (зелена)
4 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
2 с.л. Кикоман соев сос
щипка черен пипер
щипка лют пипeр
Начин на приготвяне:
Включваме грила и изпичаме на него чушките и половината скилидките чесън. Оставяме ги под капак в купа да се охладят. Обелваме чушките, махаме дръжките и семките. Две от тях нарязваме на ленти. Прибавяме към тях чесъна, 1 с.л. Кикоман соев сос, черен пипер.
В купа настъргваме джинджифила, поливаме с лимонов сок и разбитото кисело мляко, после – с Кикоман соевия сос. В тази марината слагаме филетата риба да отлежат 30 минути.
Третата чушка пасираме с пасатор до пюре заедно с останалия чесън, Кикоман соевия сос и лютия пипер.
Набождаме рибата на шишчета и ги изпичаме на грил до готовност.
Сервираме с чушките и пюрето.
Какво да сложим още на масата:
Зеленчуци със зелен сос за лека вечеря