fbpx

Кюфтенца от кореноплодни зеленчуци

Обикновено се сещаме за кюфтенца от тиквички, картофени или спаначени кюфтенца, когато ни се иска да хапнем нещо без месо. Е, днес ти предлагаме страхотно вкусна и ефектна рецепта – кюфтенца от картофи, пащърнак и моркови. Опитай я, защото ще останеш приятно изнендан от наситения вкус и приятен аромат!

Детайли

Порции

8 броя

Време за приготвяне

50 минути

Калории

158 kcal за един брой

Необходими продукти за кюфтенцата (8 броя):

  • 225 г сладки картофи

  • 225 г пащърнак

  • 225 г моркови, настъргани

  • 1 червен лук, обелен и нарязан на ситно

  • зехтин

  • 1 с.л. свеж розмарин, нарязан на ситно

Необходими продукти за соса:

  • 2 с.л. Kikkoman безглутенов соев сос Тамари

  • 1 с.л. чили сос (или на вкус)

  • 2 с.л. кетчуп

  • 1 с.л. сок от лайм

  • 1 стрък пресен лук, нарязан на ситно

Необходими продукти за панировката:

  • 2 с.л. царевично брашно

  • 1 яйце

  • 2 с.л. полента

Приготвяне

  • Обелете и нарежете на неголеми кубчета сладките картофи и пащърнака. Варете ги в тенджера или дълбок тиган, докато омекнат добре. Подсушете ги и ги намачкайте с вилица. Загрейте един тиган и добавете в него 2 с.л. зехтин, в който да запържите лука на ниска температура за 5 минути, докато омекне.
  • В голяма купа изсипете лука, настърганите моркови, намачканите сладки картофи и пащърнак и розмарина. Разбъркайте ги, докато сместа стане хомогенна. Оставете да изстине. След това оформете сместа на осем кръгли плоски кюфтенца.
  • Време е за приготвяне на панировката. Оваляйте кюфтенцата в царевичното брашно, след това ги намажете с предварително разбитото яйце, завършете с овалване в полента. Изстудете ги поне за час в хладилника, за да стегнат.
  • Загрейте мазнина в тиган и ги пържете по около 5 минути от всяка страна или докато придобият приятен загар. Попийте излишната мазнина в кухненска хартия.
  • За да направите соса, разбийте всички съставки, предвидени за него, докато се смесят добре. Изсипете го в подходящ за целта съд и го поръсете с фино нарязания пресен лук.
  • Сервирайте зеленчуковите кюфтенца топли, комбинирани със соса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *