Обикновено се сещаме за кюфтенца от тиквички, картофени или спаначени кюфтенца, когато ни се иска да хапнем нещо без месо. Е, днес ти предлагаме страхотно вкусна и ефектна рецепта – кюфтенца от картофи, пащърнак и моркови. Опитай я, защото ще останеш приятно изнендан от наситения вкус и приятен аромат!
Детайли
Порции
8 броя
Време за приготвяне
50 минути
Калории
158 kcal за един брой
Необходими продукти за кюфтенцата (8 броя):
225 г сладки картофи
225 г пащърнак
225 г моркови, настъргани
1 червен лук, обелен и нарязан на ситно
зехтин
1 с.л. свеж розмарин, нарязан на ситно
Необходими продукти за соса:
2 с.л. Kikkoman безглутенов соев сос Тамари
1 с.л. чили сос (или на вкус)
2 с.л. кетчуп
1 с.л. сок от лайм
1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
Приготвяне
- Обелете и нарежете на неголеми кубчета сладките картофи и пащърнака. Варете ги в тенджера или дълбок тиган, докато омекнат добре. Подсушете ги и ги намачкайте с вилица. Загрейте един тиган и добавете в него 2 с.л. зехтин, в който да запържите лука на ниска температура за 5 минути, докато омекне.
- В голяма купа изсипете лука, настърганите моркови, намачканите сладки картофи и пащърнак и розмарина. Разбъркайте ги, докато сместа стане хомогенна. Оставете да изстине. След това оформете сместа на осем кръгли плоски кюфтенца.
- Време е за приготвяне на панировката. Оваляйте кюфтенцата в царевичното брашно, след това ги намажете с предварително разбитото яйце, завършете с овалване в полента. Изстудете ги поне за час в хладилника, за да стегнат.
- Загрейте мазнина в тиган и ги пържете по около 5 минути от всяка страна или докато придобият приятен загар. Попийте излишната мазнина в кухненска хартия.
- За да направите соса, разбийте всички съставки, предвидени за него, докато се смесят добре. Изсипете го в подходящ за целта съд и го поръсете с фино нарязания пресен лук.
- Сервирайте зеленчуковите кюфтенца топли, комбинирани със соса.