fbpx

Оригами или как да се забавляваме с децата

Оригами е древно японско изкуство за сгъване на хартия. То е комбинация от техники, използвани за създаване на фигури чрез сгъване на хартия, без да е необходимо рязане или използване на лепило. Буквално означава „сгъване на хартия” и в основата на неговия произход стои хоби, което практикували само богатите в Япония, тъй като хартията е била много скъпа.

Изкуството оригами успява да оцелее и да се развива през годините до голяма степен поради своята простота. То се разпространява извън границите на Япония и днес намира много приложения: като начин за освобождаване от стреса, за забавление, дори и като терапия.

Една от най-популярните фигури е жеравът. В Япония той се смята за един от символите на дълголетието. 1000 оригами жерава, свързани заедно под формата на низ, се предлагат като вид амулет за хора, които са болни или са били засегнати от природно бедствие.

В тази статия обаче ще ви разкажа за оригами като начин за стимулиране на детското въображение чрез игра. Освен че ще намерите забавление за децата си, ще им помогнете да развият някои свои способности, докато се опитват да направят от хартия котка, например.

Според изследвания оригами стимулира когнитивното развитие на децата, като им показва как да правят тези прости фигури от хартия, следвайки определени стъпки. Оригами стимулира и артистичните способности на децата, тъй като тези практически дейности ускоряват развитието на мозъка, като изискват използването на координационни и организационни умения, твърдят още учените. Затова ако се чудите с какво да ангажирате вниманието на децата си, извън традиционните занимания, опитайте се заедно с тях да направите нещо лесно от хартия. ????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *