fbpx

Как японците празнуват Великден

Традициите на Великден, какъвто го познаваме ние, са далеч, далеч от културата на японците. Обяснението е ясно – страната не е християнска, като едва 1% от населението заявява принадлежност към тази религия. Японците обаче се интересуват много от чуждестранните празници, като Коледа, Свети Валентин, Хелоуин и др. И винаги намират свой уникален начин, по който да ги отбелязват.

Японската дума за Великден е „fukkatsusai“ – „fukkatsu” означава възраждане, а „sai” – фестивал. За реално отбелязване на празника през традиции и обичаи в Япония обаче не може да се говори.

От празниците най-много се възползва бизнесът. Производителите пълнят веригите за хранителни стоки с продукти, които са специална „великденска линия“ – бонбони и шоколади във формата на яйца и зайци. Тъй като Великден всеки път е по различно време в годината и хората в Япония обикновено не са наясно точно кога, подобни кампании могат да продължат дълго време.

Мащабно празникът се отбелязва в Дисниленд в Токио. Огромният парк за забавления преминава през пълна промяна и всичко в него става подчинено на темата „Великден“ – има специални игри и костюми.

Данни от 2014 година показват, че около Великден японците са похарчили 600 милиона йени или близо 5 милиона евро. Финансовите анализатори твърдят, че в Япония Великден се доближава до Хелоуин като потребителско поведение – хората харчат за събития и преживявания, не за стоки.

И все така празникът е чудесен повод да се насладим на вкусна храна и на компанията на семейството и приятелите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *