Детайли
Брой
16
Време за приготвяне
30-35 минути
Калории
80 kcal
Необходими продукти за 16 броя:
450 г филе от сьомга без кожата, изчистено от кости
1 връзка пресен лук
1 ч.л. настърган джинджифил
2 с.л. нарязан на ситно магданоз
1 ч.л. настъргана кора от лайм
1 с.л. соев сос Kikkoman
1 люта чушка, нарязана на ситно, без семките
4 ч.л. зехтин
черен пипер на вкус
Необходими продукти за дипа
3 с.л. соев сос Kikkoman
1 с.л. доматено пюре
1 люта чушка, нарязана на ситно, без семките
нарязан на ситно магданоз
резенчета лайм за сервиране
Приготвяне
- Нарежете сьомгата на кубчета и я сложете в блендер заедно с пресния лук, джинджифила, магданоза, кората от лайм, соевия сос, подправките и лютата чушка. Блендирайте, докато сьомгата стане грубо смляна, но не и на каша. Прехвърлете сместа в купа, покрийте и охладете за минимум 1 час.
- С влажни ръце оформете сместа на 16 малки топки и сплескайте във формата на кюфтенца. Сложете зехтина в незалепващ тиган и пържете питките за около 5 минути от всяка страна до златисто кафяво. Изцедете върху кухненска хартия.
- За дипа: Смесете соевия сос и доматеното пюре и изсипете в малка купичка. Добавете червената чушка и няколко листа магданоз, нарязани на ситно.
Съвет: Пригответе сместа за рибните кюфтенца няколко часа преди самото ѝ готвене, за да може ароматите и вкусовете да се смесят добре и да се освободят. Оформете кюфтенцата с влажни ръце и не пържете в твърде загрята мазнина, тъй като така кюфтенцата ще изгорят, преди да са готови отвътре.