fbpx
азиатска нова година вол 2021

Какво трябва да знаеш за Азиатската Нова Година

Азиатската лунна Нова година се празнува от над 1 милиард души по света. Тази година тя настъпва на 12 февруари и ще мине под знака на белия метален вол. Това е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Според него, от днес влизаме в 4718 година.

Според митологията волът е вторият знак в китайския зодиак след плъха. Животното е символ на силата и усилената работа, а основният елемент за годината е металът. В китайския хороскоп волът е символ и на увереност и търпеливост. През новата година ще бъдем по-успешни и ще имаме повече късмет. Освен това ще се научим на повече стабилност, воля и желание за просперитет.

В Азия не се използва названието „Китайска нова година“, както тя е популярна у нас. Азиатците празнуват Лунната нова година, като празникът не се чества само в Китай, а в цяла Югоизточна Азия.

Точната дата на Лунната нова година се определя от новолунието в края на месец януари или началото на февруари. За да бъде осветен пътят на настъпващата Нова година в Китай се запалват много фенери. Във Виетнам, пък, се запалват големи огньове и семействата се събират около тях. Традиционно, ястията с ориз се приготвят на въглища. Друга новогодишна легенда разказва за свиреп звяр, които се плашел от червения цвят. Затова той присъства в празничните тържества. Вярва се, че огънят, фойерверките, ярките светлини и силни шумове държат зверовете и духовете далеч.

При подреждането на празничната трапеза, китайците сервират всичко в кръгла форма, която е символ на завършеност. Семейството се събира около кръгла маса, която пък от своя страна е символ на единството и семейните ценности. Липсата на ъгли, всъщност, дава възможност на всички да седнат близо един до друг. Част от ястията на празничната трапеза са богати на фибри зелени зеленчуци с дълги листа, например зеленият фасул, който се свързва с парите и просперитета, пресният лук, който символизира „вечност”, а думата за маруля и голям късмет е една и съща. Хората от Северен Китай правят традиционни банички със зеленчуков пълнеж или пролетни рулца, чиято форма, подобна на златни кюлчета, се вярва, че помага да забогатееш.

За последните над 100 години, Годината на Вола е била през 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009 и през предстоящата 2021 година.

Жените, родени под знака на Вола

Те са спокойни и нежни. Не се предават и не вярват, че съдбата управлява живота им. Готови са да се справят с трудностите по пътя, отколкото да търсят нови пътища или алтернативи. Понякога са упорити, дори инатливи. Мислят и действат бързо и рядко съжаляват за избора, който са направили. Те са традиционалисти, винаги верни на половинката си и влагат много усилия във възпитанието и образованието на децата си.

Мъжете, родени под знака на Вола

Те са хора, на които можем да разчитаме и имаме доверие. Отдадени са на всичко, с което се захванат. Отговорни са, особено към семейството си. Най-големият им недостатък е, че често са праволинейни и се гневят, когато някой действа против правилата им. Имат високи, често твърде завишени, очаквания към децата си.

Празникът на червените пликове! Традиция е да се разменят червени пликове, пълни с пари. Те се дават от по-възрастните на младите, от шефовете на служителите, от богатите на бедните. Това е традиционен новогодишен подарък или бонус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *