Ето я и новата рецепта на Люси Евтимова от Lussi’s World of Artcraft. Посветена на седмицата на Азиатската Нова Година, тя е приготвена с много любов, но и с естествено ферментирал соев сос Kikkoman LIGHT, който брилянтно се комбинира с меда и сусама.
Всички детайли и още много снимки може да видиш тук.
А сега, не се колебай да я опиташ!
Детайли
Порции
4 човека
Време за подготовка
24 часа (марината)
Време за готвене
55 минути
Съставки
500 г пилешко месо
2 с.л. соев сос Kikkoman LIGHT
3-4 скилидки чесън
1 белтък
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.ч. царевично нишесте
1 с.л. олио
запечен сусам за поръсване
Съставки за соса
1/3 ч.ч. мед
1 ч.л. соев сос Kikkoman LIGHT
1 с.л. ябълков оцет
1 с.л. кетчуп
1 ч.л. сусамово олио
1 с.л. нишесте
Приготвяне
- Нарязвате пилешкото на парчета с размери около 2 см. Слагате ги в подходящ съд и ги заливате със соев сос, след което ги прибирате в хладилника. Най-добре е да се направи от предната вечер, като така се овкусяват, без да се налага да слагате допълнително сол.
- На следващия ден приготвяте първо сместа за панировката. За целта в купа смесвате брашното, нишестето, бакпулвера, белтъка и олиото. Разбърквате, като първоначално сместа е като паста, а след това почвате постепенно да прибавяте студена вода, така че сместа да стане като гъста боза. Прибавяте към нея маринованите късчета.
- В подходящ тиган загрявате поне два пръста олио и пускате едно по едно облечените в планировка пилешки късчета. Пържите до златисто и от двете страни за около минута-две. Извеждате ги и ги отцеждате върху кухненска хартия. Докато пържите пилето, накълцвате на ситно чесъна.
- Отделно в купа смесвате съставките са соса: кетчуп, сусамово олио, соев сос Kikkoman LIGHT, оцет, мед, нишесте и около половин чаена чаша топла вода и разбърквате, докато стане хубав еднороден сос.
- В малко загрято олио слагате чесъна и запържвате, докато пусне аромата си. След това изливате соса и разбърквате, докато тръгне да се сгъстява.
- Изсипвате изпържените вече пилешки късчета и разбърквате, докато хубаво се овалят в лепкавия сос. Сервирате пилешкото още горещо, поръсено добре с леко запечения сусам.
2 Responses
Прекрасно!
Благодарим Ви, Сребрина! 🙂