fbpx
пиле рецепта сусам люси евтимова

Сусамово пиле по китайски

Ето я и новата рецепта на  Люси Евтимова от Lussi’s World of Artcraft. Посветена на седмицата на Азиатската Нова Година, тя е приготвена с много любов, но и с естествено ферментирал соев сос Kikkoman LIGHT, който брилянтно се комбинира с меда и сусама.

Всички детайли и още много снимки може да видиш тук.

А сега, не се колебай да я опиташ!

Детайли

Порции

4 човека

Време за подготовка

24 часа (марината)

Време за готвене

55 минути

Съставки

  • 500 г пилешко месо

  • 2 с.л. соев сос Kikkoman LIGHT

  • 3-4 скилидки чесън

  • 1 белтък

  • 1/2 ч.ч. брашно

  • 1/2 ч.л. бакпулвер

  • 1/4 ч.ч. царевично нишесте

  • 1 с.л. олио

  • запечен сусам за поръсване

Съставки за соса

  • 1/3 ч.ч. мед

  • 1 ч.л. соев сос Kikkoman LIGHT

  • 1 с.л. ябълков оцет

  • 1 с.л. кетчуп

  • 1 ч.л. сусамово олио

  • 1 с.л. нишесте

Приготвяне

  • Нарязвате пилешкото на парчета с размери около 2 см. Слагате ги в подходящ съд и ги заливате със соев сос, след което ги прибирате в хладилника. Най-добре е да се направи от предната вечер, като така се овкусяват, без да се налага да слагате допълнително сол. пиле рецепта люси евтимова
  • На следващия ден приготвяте първо сместа за панировката. За целта в купа смесвате брашното, нишестето, бакпулвера, белтъка и олиото. Разбърквате, като първоначално сместа е като паста, а след това почвате постепенно да прибавяте студена вода, така че сместа да стане като гъста боза. Прибавяте към нея маринованите късчета.
  • В подходящ тиган загрявате поне два пръста олио и пускате едно по едно облечените в планировка пилешки  късчета. Пържите до златисто и от двете страни за около минута-две. Извеждате ги и ги отцеждате върху кухненска хартия. Докато пържите пилето, накълцвате на ситно чесъна.
  • Отделно в купа смесвате съставките са соса: кетчуп, сусамово олио, соев сос Kikkoman LIGHT, оцет, мед, нишесте и около половин чаена чаша топла вода и разбърквате, докато стане хубав еднороден сос.
  • В малко загрято олио слагате чесъна и запържвате, докато пусне аромата си. След това изливате соса и разбърквате, докато тръгне да се сгъстява.пиле рецепта люси евтимова
  • Изсипвате изпържените вече пилешки късчета и разбърквате, докато хубаво се овалят в лепкавия сос. Сервирате пилешкото още горещо, поръсено добре с леко запечения сусам.

2 Responses

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *